Vänsterpartiet Malmö ökar mest på Facebook

Av: Robert Rosén

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Sju av de åtta riksdagspartiernas Malmöavdelningar växer på Facebook.

Mest aktiva är Vänsterpartiet Malmö som både fått flest nya gillamarkeringar och mest interaktioner det senaste året.

– Det handlar om att vi är lite ovanliga och sticker ut. Vi säger det få andra politiska etablerade röster säger, säger Richard Olsson, ordförande i Vänsterpartiet Malmö.

Vänsterpartiet Malmö har fått över 1 100 nya gillamarkeringar det senaste året.
Foto: BJÖRN LINDAHL
Vänsterpartiet Malmö har fått över 1 100 nya gillamarkeringar det senaste året.

I samband med valet förra hösten ökade antalet gillamarkeringar för de politiska partierna i Malmö kraftigt på Facebook. Efter valet har partierna dock inte stått stilla på sociala medier. Tvärtom.

En överblick över aktiviteten från partiernas lokala avdelningar visar att sju av de åtta partiernas Malmöavdelningar har vuxit på Facebook det senaste året.

Det enda partiet som backat i antal gillamarkeringar är Sverigedemokraterna Malmö. Tillbakagången är dock minimal, blott 0,2 procent, och partiet är fortsatt störst på Facebook i Malmö med 16 000 gillamarkeringar.

KD ökar mest – procentuellt sett

Procentuellt sett är det Kristdemokraterna Malmö som ökat mest, med närmare 30 procent på ett år, men partiet är fortsatt minst på Facebook i Malmö.

De två partisidor som fått flest nya gillamarkeringar är Vänsterpartiet Malmö och Socialdemokraterna i Malmö. Bägge partierna har fått över 1 000 nya gillamarkeringar det senaste året. Många av de nya följarna kom visserligen i samband med valet 2018, men en överblick över det senaste halvåret visar att de båda partierna fått hundratals nya följare även på den här sidan årsskiftet.

– Framförallt så speglar det andra trender som ser likadana ut. Till exempelvis medlemsantalet. Vi växer enormt mycket i medlemsantal och intresset ökar generellt, säger Richard Olsson, ordförande i Vänsterpartiet Malmö, och pekar även på trender såsom ett förbättrat valresultat.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

1 av 2 | Foto: Skärmdump/Crowdtangle
Sverigedemokraterna är fortsatt störst men Vänsterpartiet har fått flest nya gillamarkeringar.

”Vi är lite ovanliga och sticker ut”

Just Vänsterpartiet Malmö är också de som väckt störst engagemang på Facebook. Det senaste året har genererat över 75 000 interaktioner, vilket kan jämföras med Sverigedemokraterna som har näst mest interaktioner med sina 67 000 stycken.

– Det är klart att man kan analysera detta närmare men en tanke som slår mig är att det handlar om att det finns inga andra parter som säger det vi säger. Vi är den enda vänsteroppositionen. Då är det klart att vänstersympatisörer, eller för den delen antisympatisörer, reagerar olika när vi säger det. Det handlar om att vi är lite ovanliga och sticker ut. Vi säger det få andra politiska etablerade röster säger, funderar Richard Olsson.

Postat mer än dubbelt så många inlägg

Vänsterpartiet Malmö råkar även vara det parti som är klart mest aktivt på Facebook. Det senaste året har de postat 961 inlägg, vilket är mer än dubbelt så många som Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna som haft näst störst aktivitet.

– Det är lika naturligt som att prata i alla andra former av kommunikationskanaler. Det är ingen som säger att vi ska ha en strategi för e-post eller en taktik för telefon. De är en naturlig del av människors vardag och det är sociala medier också. Det är därför vi lägger så mycket energi på det. Men sen känns det inte ens som att vi gör det, utan det är bara en naturlig vardagssyssla att vi finns på sociala medier, säger Olsson.

Lägst aktivitet det senaste året har Kristdemokraterna Malmö haft och det är även de som haft minst antal interaktioner under samma tidsperiod.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publicerad:

LÄS VIDARE