Badplatsträngsel på flera håll i Sverige

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
En skylt påminner om att hålla avstånd på stranden i Lomma, Skåne. Polisen i Sverige har fått in många samtal om trängsel på badstränder.
Foto: Johan Nilsson/TT
En skylt påminner om att hålla avstånd på stranden i Lomma, Skåne. Polisen i Sverige har fått in många samtal om trängsel på badstränder.

Problemen med överfulla badplatser och parkeringskaos fortsatte på många håll i Sverige under lördagen.

– Det är klart det blir så en sådan fin dag när det är varmt och skönt och alla är lediga, säger Magnus Nordqvist, presstalesperson vid polisregion Väst.

Polisregioner runt om i Sverige vittnar om samtal om överfulla och svårtillgängliga badplatser mitt i lördagshettan.

– Vi har haft samtal under dagen om problem på badplatser, bland annat om felparkerade bilar och några enstaka om räddningsfordon som inte kommer fram, säger Magnus Nordqvist, vid polisregion Väst.

Samtalen rör primärt badplatser längst med Bohuskusten men också i Göteborg, berättar han.

– Vi har några ställen där polisen varit och tittat till, och försökt att lösa upp det och så. Men det är framförallt parkeringsbolagen som jobbar hårt med det, de är fullt medvetna om problematiken.

"45 000 personer här"

Det är fullt på stränderna i Tylösand också, enligt de lokala livsräddarnas bevakningschef Sofia Karlborg, som talat med P4 Halland.

– Vi har runt 45 000 personer här och det är i princip fullt, men folk hittar alltid kreativa vägar att ta sig in och lägga sig, säger hon.

I Stockholm uppmanar polisen till hänsyn och efterlevnad av parkeringsregler, efter många samtal om dålig framkomlighet till badplatserna.

Polisen i region Öst har också fått in ett flertal ärenden som gäller just badplatser, skriver Corren.

– Jag tycker att man borde känna till att man ska hålla avstånd till varann vid det här laget. Och det gäller även om man är utomhus, säger Monica Bergström, från polisen, till tidningen.

Mindre trängsel i norr

Det är exempelvis både problem med felparkeringar och trängsel vid Varamon i Motala, dit polisen fått åka ut och uppmana badgäster att sprida ut sig.

I södra och norra Sverige har polisen inte fått samtal som rör överfulla badplatser. Men Jimmy Modin, presstalesperson i polisregion Syd, poängterar att polisen bara blandas in när det gäller just bilar som står trafikfarligt eller om räddningsvägen är blockerad.

I norr verkar det som att människor i större utsträckning följer rekommendationerna om avstånd, enligt John Enzinger, RLC-befäl vid polisregion Nord.

– Vi har inte riktigt haft den trängseln här, säger han.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN