Annie Lööf berättar om dramatiska förlossningen

Av: Sophie Tanha

Publicerad:
Uppdaterad:

Efter en svår graviditet och en dramatisk första tid som tvåbarnsmor återvänder Annie Lööf till politiken i helgen.

Nu berättar hon om förlossningen som var nära att sluta i katastrof och när det för tidigt födda barnet slutade andas på hennes bröst.

– Det var den värsta situation jag varit med om, någonsin, säger Centerledaren till DN.

Redan i graviditetsvecka 27 vaknade Annie Lööf med en smärta i magen. Den här gången var det annorlunda än de andra smärtorna hon upplevt under graviditeten.

När hon innan dess sökt vård för magont, efter partistämman i Karlstad förra hösten, trodde läkarna att det berodde på stress. Man bad henne gå ner i arbetstid och tipsade henne att gå i platta skor för att hjälpa mot foglossningarna. Men det hjälpte inte, berättar hon för tidningen.

Smärtan som Annie Lööf vaknade med i början av december, tolv veckor före beräknad födsel, visade sig bero på en blödning i buken. Partiledaren opererades i ett försök att stoppa blödningen, som läkarna då trodde berodde på en bristning i cellbildningen. Bebisen fick ligga kvar i magen och man trodde hon skulle kunna fullfölja graviditeten.

Centerledaren Annie Lööf.
Foto: Lotte Fernvall
Centerledaren Annie Lööf.

Slutade andas på bröstet

Centerpartiets vice partiledare Anders W Jonsson klev in medan Annie Lööf låg kvar i sjukhussängen. Men tiden efter operationen gick inte som planerat. Smärtorna i magen återvände och läkarna insåg att hennes livmoder brustit. Flickan, som fick heta Saga, vägde strax över ett kilo när hon plockades ut ur magen med ett kejsarsnitt.

Att ligga maktlös med ett för tidigt fött barn var ovanligt för Annie Lööf. Allt hopp fick läggas i vårdpersonalens händer. Saga hade outvecklade lungor och problem med andningen. En dag, fortfarande på sjukhuset, slutade Saga att andas. Hon blev alldeles slapp, säger Annie Lööf till DN:

– Jag ropar på hjälp och larmet piper. Och in kommer vårdpersonal och får i gång henne. Hon ligger hela tiden på mitt bröst och jag behåller lugnet, och klappar och tröstar henne. Och sedan när hon har stabiliserats går jag in till det lilla kyffe som vi sov i. Och det bara brister. Jag storgråter.

– Det var den värsta situation jag varit med om, någonsin. Att ens barn har slutat andas när det ligger på en. Och man behöll lugnet, fast inombords så bara rasade det.

Foto: Skärmdump från Instagram
I början av december skrev Annie Lööf om sin för tidigt födda dotter Saga och tackade neontalvården.

Tackade vården

Inte förrän i februari kunde lilla Saga skrivas ut från sjukhuset. Komplikationerna som Annie Lööf drabbades av under förlossningen visade sig vara av en ovanlig sort som inte finns med på mödravårdens checklistor. Men att sjukvården gissade att det var stress som låg bakom smärtorna ser Annie Lööf som ett klassiskt tecken för hur skulden ofta läggs på kvinnan, även när det som i detta fall hade en helt fysiologisk orsak som krävde operation.

Veckan efter den dramatiska födseln, på Nobeldagen, tackade Annie Lööf ändå neonatalvården i ett inlägg på Facebook.

”Eftersom Saga behövde se dagens ljus redan i vecka 28 vill jag en Nobeldag som denna skänka en tanke till den fantastiska neonatalvården vi har i Sverige. Den forskningen och vården har lett till att många prematura barn inte bara får se dagens ljus utan också får upptäcka hela världen” skrev den då nyblivna tvåbarnsmamman.

Publicerad:

LÄS VIDARE