Esmeralda, 3, död

Försvaret: Huvudåtalet kan falla – svårt döma för mord

Av: 

Jakob Andersson

NYHETER

När rättegången mot Esmeraldas mamma i dag inleddes i Norrköpings tingsrätt redogjorde åklagaren för spåren efter en fruktansvärd misshandel.

Mamman nekar till brott och hennes försvar har svårt att se hur åtalet ska leda till en fällande dom.

– Åklagaren får svårt att visa sitt huvudåtal nämligen mord och hon får svårt visa synnerligen grov misshandel, säger advokat Per Oehme.

Treåriga Esmeralda hittades död i en lägenhet i Norrköping i början av året. Hennes föräldrar blev omgående misstänkta för att var delaktiga i flickans död. Fallet fick stor uppmärksamhet när Esmeraldas fosterföräldrar berättad om hur de kämpat för att få vårdnaden om flickan, som bott hemma hos dem sedan hon bara var 6 veckor gammal. Esmeralda omskrevs då som ”Lilla Hjärtat”

Fosterföräldrarna förlorade kampen om vårdnaden våren 2019. Tio månader senare hittades Esmeralda död hos sina biologiska föräldrar.

Esmeralda, som även kallats ”Lilla hjärtat”, blev bara 3 år.

Foto: PRIVAT

Mamman klädd i svart

Under dagens rättegång berättade åklagare Anna Lander vad som framkommit i förundersökningen kring de uppmärksammade händelserna i januari i år.

Esmeraldas mamma, helt klädd i svart, lyssnade helt stilla med händer knäppta i sitt knä. Vid några få tillfällen strök hon det rödsvarta håret från ansiktet.

Åklagarens redogörelse innehåller en rapport från ambulanspersonalen.

De är de som hittade Esmeralda som då varit död i två dygn. Redan när de ser Esmeraldas lilla hand kan de konstatera att det inte finns något liv att rädda.

För rätten visade åklagaren också bilder på fynden av narkotiska preparat från hemmet

– I köket står också en blå mugg med nappar och här finns också några mindre leksaker. Även här hittar man spår av narkotiska preparat, säger åklagare Anna Lander.

Narkotiska preparat hittades bland napparna i lägenheten där Esmeralda dog

Foto: Polisen

Skyddade inte sin dotter

Esmeraldas pappa har avlidit under tiden i häktet och därför är det bara mamman som nu står inför rätta. Henne vill åklagaren att tingsrätten ska döma för mord, griftefrid och grov misshandel. Hon som förälder har ett ansvar att skydda sitt barn även om det inte går att visa att det var hon som orsakade alla skador.

De lilla flickan ska enligt åklagaren, ha utsatts för trubbigt våld och blivit förgiftad med narkotiska preparat. Hon ska inte heller fått vård när hon behövde det som bäst.

Åklagaren menar att mamman har ett ansvar för sin dotters död och obduktionsrapporten slår fast att Esmeralda ”skulle ha haft måttliga till goda chanser till överlevnad om hon snabbt inkommit till adekvat sjukvård”.

Fick veta för sent

Försvaret menar däremot att mamman först inte varit medveten om att Esmeralda farit illa och när hon väl förstod vad som hänt var de för sent.

– Även om hon ringt 112 när hon förstått hur illa det var så skulle det inte räddat dottern, säger Per Oehme.

Han redogjorde för ett händelseförlopp där pappan gjort ett misslycka försök att hjälpa sin dotter efter en fallolycka i badkaret och sedan försöker medicinera henne med narkotiska preparat. Ett händelseförlopp som i hög grad bygger på den nu döda pappans inledande polisförhör

– Vi vet inte vad som är sanningen. Men det jag påstår är på inget sätt motbevisat, säger Per Oehme.

När den första rättegångsdagen är över reser sig mamman och sträcker vant fram händer mot en av vakterna - som låser hennes handbojor.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sommarläsning till kampanjpris! Missa inte vår REA på utvalda böcker - handla här.

Shop

Publisert:

LÄS VIDARE

Esmeralda, 3, dog – mamman döms till fängelse

ÄMNEN I ARTIKELN

Esmeralda, 3, död

Mord

Barn & unga

Norrköping