Pakistan har inte råd att stänga städer

Av:  TT-AFP

Passagerare får temperaturen kontrollerad på järnvägsstationen i pakistanska Peshawar.
Passagerare får temperaturen kontrollerad på järnvägsstationen i pakistanska Peshawar.

I västvärlden sätts städer, regioner eller hela länder i karantän. Men sådana åtgärder har inte Pakistan råd med, säger premiärminister Imran Khan.

– Situationen är inte likadan som i USA eller Europa. 25 procent av vår befolkning lever i djup fattigdom, konstaterar statsöverhuvudet.

I väst stänger storstäder ner för att begränsa smittspridningen. Men att slå igen Pakistans megastäder Karachi och Lahore är en ekonomisk omöjlighet, menar landets premiärminister Imran Khan.

Många lever ur hand i mun och om de ekonomiska hjulen slutar snurra skulle snart ödesdigra konsekvenser stå för dörren.

– Om vi stänger städer där människor redan lever under svåra omständigheter så kanske vi å ena sidan räddar dem från corona, men å andra sidan kommer de att dö av svält, säger Khan.

Landet har dock stängt skolor, universitet och cricketarenor.

Pakistan har ett underfinansierat sjukvårdssystem, brottas med ett stort budgetunderskott och har fått flera nödlån från Internationella valutafonden (IMF). Nu vill premiärminister Khan ha uppskov med återbetalningen för att hantera coronaepidemin.

– Vi ska prata med IMF för vi behöver kunna hjälpa våra industrier och vår exportsektor.

Pakistan har hittills drygt 200 bekräftade fall av coronasmitta. Inga dödsfall har ännu registrerats i samband med utbrottet.

PODD Corona – det kan vi lära från tidigare pandemier

I dagens avsnitt av Aftonbladet Daily blickar vi bakåt mot tidigare pandemier och frågar oss om de kan lära oss något om hur vi ska hantera coronaviruset. Gäst är Fredrik Elg.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE