Åkessons svar efter flygbladskritiken: Hotar med anmälan

Jimmie Åkesson delar ut flygblad vid den grek-turkiska gränsen, med budskapet att ”Sverige är fullt”.

En advokat polisanmälde Åkesson i går – nu slår SD-ledaren tillbaka.

– Min klient överväger att anmäla detta till Advokatsamfundet, säger advokat Anton Strand.

Aftonbladet rapporterade i går att Jimmie Åkesson begett sig till gränsen mellan Grekland och Turkiet, som åter blivit en plats där migranter försöker ta sig till Europa. Där delar SD-ledaren ut flygblad med budskapet att det inte är någon idé att ta sig till Sverige.

Flygbladen är signerade “Svenska folket och Sverigedemokraterna”. En liknande kampanj genomfördes av Sverigedemokraterna under hösten 2015, då främst ungdomspolitiker åkte till grekiska Lesbos och delade ut flygblad.

Slår tillbaka: ”Inget brott”

Jimmie Åkessons agerande har kritiserats av bland annat Alice Bah Kuhnke (MP), Nyamko Sabuni (L) och justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S). SD-ledaren har även polisanmälts av advokaten Behrang Eslami.

Jimmie Åkesson försvarar sin resa till den grek-turkiska gränsen.
Jimmie Åkesson försvarar sin resa till den grek-turkiska gränsen.

Jimmie Åkesson har nu anlitat en advokat, som hävdar att agerandet inte är brottsligt.

– Jimmie Åkesson har sökt mitt biträde med anledning av att han blivit polisanmäld. Det är för mig uppenbart att något brott inte kan föreligga, på det sättet som det här är anmält. Det framgår, om man läser lagtexten, att agerandet att dela ut flygblad inte kan utgöra något av de brott som omnämns, säger advokat Anton Strand.

Överväger anmälan till Advokatsamfundet

SD-ledaren överväger också att ta till motåtgärder, enligt advokaten.

– Min klient överväger att anmäla det till Advokatsamfundet. Jag vill inte föregå om min klient väljer att göra en anmälan, eller vad Advokatsamfundet kan tänkas tycka om det här. Men jag vill snarare placera det i den fållan än som att det här skulle vara en seriös anmälan.

– Vi kan väl också nämna att även att göra grundlösa anmälningar kan utgöra ett brottsligt förfarande, säger Anton Strand.

”Han representerar inte mig”

Aftonbladet har talat med Behrang Eslami igen, efter Åkessons motdrag.

– Vad advokat Strand framför å Jimmie Åkessons räkning får stå för honom. Jag har framfört min åsikt och välkomnar en utredning från Sveriges advokatsamfund om det skulle aktualiseras. Det står naturligtvis Anton Strand och Jimmie Åkesson fritt att anmäla mig till Advokatsamfundet för att jag står upp för mänskliga rättigheter.

Det som Eslami vänder sig mot, och polisanmälde som osant intygande, är att Åkesson utger sig för att representera det svenska folket. Huruvida det är ett brott eller inte är upp till polis och åklagare att bedöma, säger advokaten.

– Han har inte mandat att vara representant för svenska folket och sprida det budskap han sprider. Han får gärna sprida det i sitt eget namn, och i sitt partis namn, men han representerar inte mig. Och jag är en del av svenska folket, säger Behrang Eslami.

PODD Om krisen vid Greklands gräns

I podden Aftonbladet Daily pratar vi med Wolfgang Hansson om krisen vid EU:s gräns.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE