Hotet inifrån – den växande nazismen

NMR:s symbol står för förintelse – tillåts i Sverige

Av: 

Erik Wiman

Frida Svensson, SvD

Frida Sundkvist, SvD

NYHETER

På lördag marscherar nazister i Göteborg med en symbol som står för förintelse och brott mot mänskliga rättigheter.

Tyrrunan bars av högt uppsatta nazister som gått Hitlers “förintelseskola”.

Trots det får svenska nazister använda symbolen.


LÄS OCKSÅ:
UNIK databas: Identiteterna på 80-tal svenska nazister
De är kärnan i den svenska nazirörelsen
”Det är inte skinheads, det är fullblodsnazister”
Säpo: ”Nazister som hotar rikets säkerhet ökar”


Hakkorset – Nazitysklands mest kända symbol – är förbjuden att bära på demonstrationer i Sverige. Brottsrubriceringen är hets mot folkgrupp. Men tyrrunan, kvadraten med en pil som pekar uppåt och som används av Nordiska motståndsrörelsen, NMR, har hittills inte stoppats.

NMR förnekar att tyrrunan är förknippad med förintelsen och koncentrationslägren under andra världskriget.

Men SvD:s/Aftonbladets genomgång av bilder och filmer från nazitiden visar att symbolen i allra högsta grad förknippas med förintelsen och att den bars av Adolf Hitlers närmaste män som gått den beryktade Reichführerschule: Rikets ledarskapsskola.

Var ett hederstecken

En av dem var Viktor Lutze, chef för nazi-Tysklands militärt uppbyggda stormavdelningar (Sturmabteilung, SA). Lutze syns vid Hitlers sida på de berömda paraderna från det tyska nationalsocialistiska tyska arbetarpartiets partidagar i Nürnberg fram till 1938.

Viktor Lutze, till höger i bild.

På Reichführerschule fick de främsta medlemmarna från SA och den nazistiska spjutspetsorganisationen Schutzstaffel (SS) lära sig om rasteori, militärträning och nazismens ideologiska grund. Efter avklarad utbildning på Reichführerschule fick de bära hederstecknet tyrrunan på vänster ärm, ovanför armbindeln med hakkorset.

Efter 1936 tränade skolan främst nazister från SS, som i dag klassas som en kriminell organisation på grund av dess uppmärksammade brott mot mänskligheten under förintelsen.

– Om man känner till vad den står för så är tyrrunan värre än hakkorset. Hakkorset var på flaggan och på brevpapper, det var statens märke. Tyrrunan var mordorganisationens hederstecken, säger Christer Bergström, historiker som skrivit flera böcker om andra världskriget.

”Läroanstalt för massmord”

Förbundsrepublikens central för politisk upplysning (Bundeszentrale fur politische Bildung, BDP) en tysk federal myndighet, beskriver i dag Reichsführerschule som en “läroanstalt för massmord”.

Och det är den läroanstaltens symbol som används av NMR. Den nazistiska organisationen har tyrrunan på sina flaggor, sköldar, armbindlar, klistermärken och flygblad. Och trots symbolens blodiga historia får nazisterna använda den under sina demonstrationer.

Men symbolen är omtvistad. Justitiekanslern, JK, har gjort tolkningen att den inte innebär hets mot folkgrupp och Polismyndigheten har baserat sina bedömningar på just JK:s utlåtanden.

Professor: ”Bra med prövning”

Men Högsta domstolen, HD, har i ett vägledande avgörande från 1996 tagit ställning i ett fall då en person på allmän plats bar flera olika märken med anknytning till nazistiska rörelser, bland annat en örn, en lagerkrans och en odalruna. Mannen fälldes för hets mot folkgrupp.

– Jag anser inte att det är uteslutet att tyrrunan i ett sammanhang av marscherande och skanderande av slagord kan rymmas inom bestämningen av hets mot folkgrupp som HD gjorde 1996. Det vore hur som helst bra med en prövning, säger Mårten Schultz, professor i juridik.

Schultz säger vidare att det i HD-domen också är intressant att mindre kända nazistsymboler kunde omfattas av regler om hets mot folkgrupp.

I HD:s vägledande dom står det tydligt att “bärande av märken som kanske inte ensamma kan anses sprida ett meddelande av angivet slag kan innebära en sådan spridning när de bärs tillsammans med t ex klädsel av viss färg och visst snitt”.

ANNONS

Missa inte: De nya muminmuggarna "Gul och Blå" finns nu att köpa hos Cervera!

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Hotet inifrån – den växande nazismen

LÄS VIDARE

Aftonbladet/SvD granskar: 58 av nazisterna dömda för brott

ÄMNEN I ARTIKELN

Hotet inifrån – den växande nazismen

Nazism

NMR, Nordiska motståndsrörelsen

Förintelsen