Massdemonstrationer i Katalonien i dag

Foto: Manu Fernandez/AP/TT
En flicka håller den katalanska flaggan inför dagens massdemonstrationer i Barcelona.
NYHETER

Hundratusentals katalaner samlas i dag för att kräva självständighet från Spanien, när regionen firar sin nationaldag.

Nationaldagen har firats länge, men började användas av separatister för att pressa på för självständighet 2012. Kataloniens ledare Carles Puigdemont beskriver årets som "väldigt viktig".

– Det är en dag att uttrycka vår vilja som ett folk, att minnas det förflutna, varifrån vi kommer, men också att se oss själva in i framtiden – en framtid som vi har i våra händer och som vi demokratiskt kommer att fatta beslut om väldigt snart, säger han i ett tal i katalansk tv.

400 000 kommer delta

Omkring 1 800 bussar har hyrts för att transportera människor in till Barcelona där demonstrationen hålls, och nästan 400 000 har uppgett att de kommer att delta.

Demonstranterna ska tillsammans bilda ett enormt "X", för att markera den symbol som de röstande ska kryssa i på valsedeln i självständighetsomröstningen som är planerad att hållas den 1 oktober.

Tidigare år har demonstranter bildat en mänsklig kedja över Katalonien, ett stort "V", och en mänsklig pil.

Splittrade i frågan

Kataloniens regionala utrikesansvarige Raül Romeva säger att folkomröstningen redan inletts, i och med att katalaner boende i utlandet börjat poströsta.

Spaniens premiärminister Mariano Rajoy säger att någon självständighetsomröstning inte kommer att hållas och opinionsundersökningar visar att katalaner är djupt splittrade i frågan, även om många vill se en omröstning för att reda ut frågan en gång för alla.

FAKTA

Uppmärksammar Barcelonas fall

  • Kataloniens nationaldag La Diada firas för att uppmärksamma Barcelonas fall under det spanska tronföljdskriget (1701–1714), som var ett europeiskt storkrig.

  • Katalonien stödde den österrikiske ärkehertigen Karl som ny spansk kung, och belägrades under mer än ett år av Filip V:s trupper, som i sin tur stöddes av främst Frankrike.

  • Barcelona föll under krigets sista dagar den 11 september 1714.

  • Dagens demonstration inleds klockan 17.14.

Fakta: Populär Historia, Catalonia Votes

ARTIKELN HANDLAR OM