Danska polisen: ”Vi vet precis hur ubåten har rört sig”

NYHETER

Peter Madsens ubåt har ingen avancerad navigationsutrustning varför den inte kunnat färdas under vattnet längre tider,

De danska utredarna vet därför precis hur båten har rört sig.

– Vi har en fullständig bild över hur den rört sig, säger utredningsledaren Jens Møller till Ekstrabladet.

1 av 8 | Foto: Andreas Hillergren
Minnesstund för Kim Wall vid museet Arken i Ishøj utanför Köpenhamn.

Ubåten Nautilus, där journalisten Kim Wall med största sannolikhet avled, är en förhållandevis enkel båt. Den har inga avancerade navigationsinstrument, varför den mordmisstänkte Peter Madsen inte kunnat dyka med den under några längre perioder. Det rapporterar Ekstrabladet som också har talat med Jens Falkenberg.

Falkenberg är vän med Peter Madsen och har även hjälpt honom att bygga ubåten.

– Den har inte så mycket utrustning som kan användas för att navigera under vattnet. Vi har byggt en ubåt som kan dyka men vi har inte byggt en båt som kan navigera under vattenytan, säger Jens Falkenberg till tidningen.

Kamera i periskopet

Den enda hjälpen är en kamera i periskopet, enligt Jens Falkenberg.

På grund av detta har Peter Madsens färd tillsammans med Kim Wall till övervägande del skett ovan vattenytan. Därför har danska och svenska myndigheter nu gemensamt lyckats kartlägga den exakta rutten när Peter Madsen misstänks ha mördat Kim Wall.

Färden har, enligt polisen, gått i södra Öresund samt i de norra och västliga delarna av Kögebukten.

Förtegen om exakta rutten

Trots kartläggningen är polisen fortfarande intresserade av att komma i kontakt med människor som gjort iakttagelser mellan 21.30 den 10 augusti och 10.30 dagen därpå.

– Om det är någon som har sett den vill vi gärna veta det, men vi vet var den har färdats, säger utredningsledaren Jens Møller till Ekstrabladet.

Polisen vill i nuläget inte precisera den exakta rutten. Under dagen i dag har man fortsatt att söka längs med den, bland annat med hjälp av likhundar från den svenska polisen.

Minnesstund i Ishøj

I kväll hölls en minnesstund vid museet Arken i Ishøj utanför Köpenhamn. På platsen sjöng en kör och sedan genomfördes ett fackeltåg.

Omkring 100 personer gick ner mot stranden med tända facklor för att hedra minnet av Kim Wall.

ARTIKELN HANDLAR OM