Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Åsa, Åslög

"Gigantiskt steg mot storkrig"

Agneta Liljeqvist/TT

Publicerad 2024-07-31

Avståndet mellan Tel Aviv i Israel och Teheran i Iran motsvarar ungefär hela Sveriges längd.

Hamas-ledaren Ismail Haniyas död är ett jättelikt steg närmare ett regionalt storkrig, enligt Mellanösternexperten Alexander Atarodi.

– Varje gång något händer så kommer vi närmare ett gigantiskt vulkaniskt utbrott som vi inte kan värja oss ifrån. Det här är definitivt ett gigantiskt steg mot ett storkrig, säger Atarodi.

Attacken inne i Teheran är ett väldigt våghalsigt drag av Israel och innebär kortsiktigt en seger för premiärminister Benjamin Netanyahu, menar Atarodi. Han tror att Iran just nu sitter och diskuterar olika motreaktioner.

– Det här kan ju inte passera ostraffat. Känner Iran att den här attacken har passerat deras röda linje då kommer motreaktionen vara omfattande och man kommer att mobilisera alla sina resurser vad gäller motståndsrörelser som sträcker sig från Jemen, Irak, Syrien och Hizbollah.

Ofrånkomligt med motreaktion

Till skillnad från Huthi-rörelsen i Jemen och Hizbollah i Libanon har de Irantrogna motståndsrörelserna i Irak och Syrien varit ganska inaktiva under Gaza-kriget, och det är Iran som håller i trådarna, menar Atarodi.

– Nu kan det finnas anledning att aktivera rörelserna i Irak och Syrien.

När och i vilken omfattning Irans motreaktion kommer att ske är omöjligt att säga, men att den kommer är ofrånkomligt, menar Atarodi. Annars tappar regimen sin trovärdighet gentemot den egna befolkningen och sina partner i regionen.

Vill undvika krig

Resten av regionen ser på utvecklingen med väldigt stor oro, enligt Atarodi, framförallt länderna runt Persiska viken. Qatar, där Hamas politiska ledarskap är baserat och som medlat om vapenvila i Gazakriget, kallar attacken för en ”farlig eskalering” av våldet i regionen.

– Ett storkrig i regionen kommer ”by default” dra in hela Persiska viken i kriget, liksom hela världen, säger Atarodi.

Även Mellanösternexperten Isabell Schierenbeck tror att de regionala länderna är oerhört oroliga och menar att påtryckningar från dem skulle kunna hindra en eskalering.

– De regionala staterna, som Egypten, Saudiarabien och Qatar, har visat sig viktiga. Även Förenade Arabemiraten och Turkiet. Påtryckningar från dem är helt avgörande i det här stadiet, säger Schierenbeck.