Birgitta Ohlsson om svåra cancerbeslutet: ”Min sista chans”
Publicerad 2024-06-25
Birgitta Ohlsson har på kort tid drabbats av både aggressiv bröstcancer och akut leukemi.
I Sommar i P1 berättar hon om kampen för att överleva – och om beskedet som förändrade allt.
– Detta är mitt livs allra svåraste beslut, säger hon.
Den före detta liberala ministern Birgitta Ohlsson, 48, inleder sitt sommarprat med att fundera över om hennes liv hade kunnat sett annorlunda ut – om hon inte hade missat mammografin sex månader innan hon själv upptäckte cancern.
– Hade jag då varit svårt sjuk i leukemi i dag? säger hon.
När Birgitta Ohlsson fick beskedet om bröstcancer 2021 var det så allvarligt att hon inte trodde att hon skulle överleva. Hon fick snabbt vård och genomgick en cellgiftsbehandling.
Men när hon precis blivit blivit fri från cancern kom nästa besked den 17 januari – hon hade fått terapirelaterad akut leukemi.
Vändningen – en stamcellstransplantation
Efter behandling trycktes leukemin tillbaka, men hennes kropp klarade inte längre några cellgifter.
– På vägen ut frågar jag maken vad läkaren pratar om. Palliativ vård? Och min man säger: har du inte förstått?, säger Birgitta Ohlsson i sitt sommarprat.
När allt verkade hopplöst kom nästa plötsliga vändning. Läkarna ville göra en stamcellstransplantation och det fanns en 21-årig man i Tyskland som var en perfekt match i stamcellsregistret.
Samtidigt förklarade läkarna att det är 15 procents risk att Birgitta Ohlsson dör av transplantationen och 20 procents risk att hennes bröstcancer aggressivt skulle komma tillbaka.
– Detta är mitt livs allra svåraste beslut. Om jag säger nej till transplantationen, var detta min sista chans? Eller om jag gör transplantationen och allt går fel, kapar jag då mitt liv i onödan, säger Birgitta Ohlsson.
Spenderar sommaren på sjukhus
I den avslutande delen av sitt sommar i P1 berättar Birgitta Ohlsson att hon i morgon ska läggas in på sjukhus för resten av sommaren.
– Jag ska starta en tuff cellgiftskur, sju dagars nedräkning till dag noll. Dagen för stamcellstransplantationen, säger hon.
Hon avslutar med Martin Luther Kings ord:
“Vi måste acceptera begränsade besvikelser, men aldrig förlora vart obegränsade hopp”.