Vreden mot Hamas i Gaza: "De är avskum"

Mia Holmberg Karlsson/TT

Publicerad 2024-07-11 06.05

Antalet rapporterade döda närmar sig 40 000 och hundratusentals hotas av svält. Med stora delar av Gaza i ruiner har 90 procent av befolkningen tvingats lämna sina hem.

I ljuset av krigets fasor blir missnöjet med Hamas i belägrade Gaza alltmer högljutt.

– Jag hade ett bra liv, men vi har ett vidrigt ledarskap. De har vant sig vid vår blodspillan. Må Gud fördöma dem! De är avskum!

Mannen i den vitt spridda videon har ansiktet täckt av blod och ett okontrollerat raseri i rösten. Han ropar till en folkhop utanför ett sjukhus som svämmats över av skadade efter Israels blodiga gisslanfritagning i Nuseirat den 8 juni.

Videon är ett av många virala klipp där landremsans hårdföra styre kritiseras öppet, något som var ytterst sällsynt före kriget.

Civila utan skydd

I sociala medier cirkulerar videor på Gazabor som ifrågasätter bristen på mat och förnödenheter och faktumet att Hamas avfyrar raketer mot Israel från civila områden. Efter fritagningen i Nuseirat, i vilken Hamaskontrollerade myndigheter uppger att över 200 palestinier dödades, kritiserades att den terrorstämplade rörelsen höll gisslan i flervåningshus i tätbebyggt område nära en marknadsplats.

– Varje minut dör människor. Hamas är de som drog in oss i den här fruktansvärda spiralen, säger en Gazabo till The Wall Street Journal.

– Folk undrar vad 7 oktober-attackerna var bra för. Vissa säger att de var en present till Israel, säger en annan till BBC.

Även internt missnöje sipprar igenom. Attacken den 7 oktober, den tändande gnistan till kriget, var ”galen och oövertänkt”, säger en anställd inom det Hamaskontrollerade styret till BBC. Militärt var angreppet välplanerat, men hemmafronten lämnades därhän, säger han.

– De byggde inga skyddsrum åt folket, de sparade inte tillräckligt med mat, bränsle och medicinsk utrustning. Om min familj och jag överlever det här kriget lämnar jag Gaza så fort jag får chansen.

Kritiker tystas

Hamas har styrt Gaza med järnhand sedan 2007, med religiösa doktriner och hårda moraliska påbud för framför allt kvinnor. Offentliga missnöjesyttringar har varit ovanliga och oliktänkande har straffats och tystats, enligt bland annat Amnesty.

Nu vågar allt fler tala ut, uppger aktivisten Ameen Abed, som genom åren gripits flera gånger för sin kritik av styret, till BBC.

– De flesta i Gaza kritiserar det som Hamas gjort, sade han i förra veckan.

I måndags attackerades Abed av en grupp män med knivar och batonger, rapporterar Times of Israel. Han vårdas nu för kritiska skador på ett sjukhus i norra Gaza.

Enligt tidningen har Hamas egna säkerhetsstyrkor öppnat eld mot regimkritiska demonstranter i Gaza vid minst två tillfällen det senaste halvåret.

ANNONS