Läkaren Valeria: "Situationen är utom kontroll"

Av: Dennis Jörnmark Callstam, TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Privat
Nu berättar läkaren Valeria om krisläget på akuten.

Läget på Sahlgrenska sjukhuset är krisartat, enligt ett Facebookinlägg från läkaren Valeria Castro som fått enorm spridning.

– Det är väldigt viktigt att situationen på akutmottagningen uppmärksammas, säger hon till GP.

Läget på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg är hårt ansatt. Nu har läkaren Valeria Castro valt att berätta om situationen i ett Facebookinlägg som delats omkring 4 000 gånger.

Hon berättar om hur underbemanning leder till att patienter får vänta 2–3 dygn på akuten, och att vårdplatser fattas på intensivavdelningarna.

– Sjukhuset har svårt att anställa sjuksköterskor. Så sjuksköterskornas och undersköterskornas arbetssituation är direkt kopplad till situationen nere på akuten, säger hon till GP.

Förutom att göra sin röst hörd i sociala medier har Valeria skrivit en debattartikel på SVT Opinion med tre kollegor.

”Viktigt att det uppmärksammas”

Den pågående influensaperioden har fått den redan överfyllda bägaren att rinna över. Men enligt Valeria Castro märks överbelastningen av under hela året och handlar snarare om ett systemfel.

– Det är väldigt viktigt att situationen på Sahlgrenskas akutmottagning uppmärksammas. Vi kan alla hamna där, alla kan en gång bli patienter, säger Valeria till GP.

Hon fortsätter:

– Därför är det viktigt att vi tillsammans förbättrar situationen på Sahlgrenska. Vår förhoppning är att nå fram till politikerna som faktiskt har möjlighet att åstadkomma förändring.

Chefsläkare Görel Nergelius menar att det inte finns något övergripande systemfel på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.

– Vi har inga belägg för att den här ansträngda situationen har drabbat patientsäkerheten. Marginaler har vi. Ibland har patienterna fått stanna längre än vad vi önskat på akutmottagningen men vi har fortfarande kunnat ta hand om patienterna, säger hon till Dagens Medicin.

Vanligt problem

Situationen som Valeria beskriver är hon inte ensam att berätta om. På Södersjukhuset i Stockholm har patienter under årets första dagar fått tillbringa över 40 timmar på akutmottagningen. Sunderby sjukhus i Norrbotten har befunnit sig i stabsläge i två hela veckor.

Och akutmottagningen på Helsingborgs lasarett beskrivs som värre än någonsin av sjuksköterskor och undersköterskor som gång på gång larmat om situationen. Där är lasarettschefen Steen Ekdahl oroad över patientsäkerheten, enligt Helsingborgs Dagblad.

Publicerad: