Vita huset sätter munkavle på flera myndigheter

”Molnet från Mordor sänker sig över de federala myndigheterna”

avGustaf Tronarp

WASHINGTON. Inga uppdateringar i sociala medier, inga uttalanden till journalister, inga pressreleaser.
Donald Trumps administration belägger anställda på miljömyndigheten EPA med munkavle.

Det framgår av ett internt memo, som Huffington Post rapporterar om.

Liknande åtgärder har vidtagits på flera andra myndigheter.

1 av 2 | Foto: sainaniritu
miljömyndigheten EPA

”De här restriktionerna träder i kraft omedelbart och gäller tills dess att nya instruktioner kommer från den nya administrationens team. Vänligen gå igenom detta material och sprid det till alla relevanta personer i din organisation”.

Det är budskapet i ett meddelande som gått ut till den amerikanska miljömyndigheten EPA. I memot listas en rad handlingar som numera är förbjudna för de anställda. Några av dem är:

  • Inga pressmeddelanden får skickas till externa mottagare

  • Inga budskap får spridas i sociala medier

  • Inga bloggposter får publiceras

  • Inget nytt material får läggas ut på någon hemsida

Fryser ekonomiskt stöd

Bakgrunden till de kontroversiella åtgärderna är att alla myndighetens stödprogram uppges ha stoppats. Enligt Huffington Post gäller det bland annat finansiering av miljöforskning, kartläggning av luftkvalitet och utbildningar. Det är dessa åtgärder som de anställda förbjudits att prata om.

Än så länge är det oklart om frysningen av det ekonomiska stödet är permanent eller om det är en tillfällig förändring i samband med övergången till Donald Trumps administration.

En rad instanser drabbade

Liknande förbud har gått ut till flera andra federala myndigheter. Forskare vid jordbruksdepartementet får tills vidare inte sprida sin forskning till allmänheten, eller skicka några tweets om verksamheten. Detta enligt ett internt mejl som Buzzfeed tagit del av.

I samband med presidentinstallationen spred parkmyndighetens konto en tweet som jämförde folkmassan i Washington i fredags jämfört med när Barack Obama svor eden 2009.

Efter detta stoppade Vita huset myndigheten från att använda sociala medier. Först efter en ursäkt återupptogs twittrandet.

”En mörk tid”

Munkavle-rapporter har även kommit från inrikesdepartementet, transportdepartementet samt departementet för hälsa och service.

– Såvitt vi kan se, så sänker sig molnet från Mordor över de federala myndigheterna, säger Jeff Ruch, talesperson för intresseorganisationen Public Employees for Environmental Responsibility, till Politico.

– Det är en mörk tid just nu. Människor är oroliga för vad får och inte får göra, säger Liz Purchia, hög chef på EPA under Obama-administrationen, till tidningen.

Under en presskonferens på tisdagen villa Vita husets pressekreterare Sean Spicer inte kommentera åtgärderna närmare.

– Det bör inte vara någon överraskning att man i samband med en administrations-övergång ser över vilka regler som ska gälla, sa han.