Terrorist placeras på säkerhetsavdelning – vill döda "otrogna"

Publicerad 2017-01-10

Den 21-årige jihadisten dömdes till fem års fängelse för förberedelse till terroristbrott förra året.

Nu placeras mannen på en säkerhetsavdelning på Kumla-anstalten.

Orsaken till Kriminalvårdens beslut: han anser att personal och medfångar är ”otrogna” som borde dödas.

Mannen, som är hemmahörande norr om Stockholm, dömdes av Attunda tingsrätt i juni 2016 till fem års fängelse. Rätten ansåg att han i början av förra året hade planerat att bygga en bomb med hjälp av tryckkokare, ljusslinga, stålkulor, aceton och annat. Syftet var, enligt domen, att döda människor.

21-åringen hade tillgång till instruktioner för bombtillverkning och propaganda från terrororganisationen Islamiska staten (IS). Han ska även vid två tillfällen ha rest till Mellanöstern för att försöka ansluta sig till IS i Syrien.

Risk för hot och våld

Nu ska han säkerhetsplaceras.

Av Riksmottagningens utredning framgår att risken för rymning eller fritagning är hög. Därför har Kriminalvården beslutat att han från och med den 4 januari ska vara placerad på en säkerhetsavdelning på anstalten i Kumla.

Risken för hot eller våld samt återfall i liknande brottslighet bedöms vara hög.

”XX riskerar enligt utredningen att utföra framtida terroristbrott på egen hand eller inom ramen för en sunniextremistisk terroristgrupp”, skriver Kriminalvården i sitt beslut.

”Förtjänar att dö i hans ögon”

Mannens eskalerande ”avvikande beteende” anses hota personer i hans närhet.

”Personal och oliktänkande medintagna är i strikt mening så kallade otrogna som förtjänar att dö i hans ögon och det kan inte uteslutas att han innehar planer på att använda våld i anstalt om tillfälle uppstår”, skriver Kriminalvården.

Utredningen ser dessutom risker med vilka han har rätt att umgås med och betonar vikten av att en riskbedömning görs vid prövning av besöks- och telefontillstånd.

Hotbild mot honom

Det tros finnas en fara att han etablerar extremistiska nätverk.

”Mot bakgrund av XX:s radikalisering rekommenderas försiktighet gällande placering med intagna som innehar liknande extremistiska åsikter samt intagna som bedöms vara mottagliga för att utveckla sådana åsikter.”

Eftersom mannen, enligt Kriminalvården, är öppen med sina radikala åsikter finns det en hotbild även mot honom.

Han kan som tidigast friges villkorligt den 9 juni 2019.

Tänkte bygga självmordsbomb – döms till fem års
fängelse