Sällsynta sjökon dök upp mitt framför bröderna

NYHETER

Bröderna Edwin och Albin från Bunkeflostrand fick närkontakt med en sjöko på semestern i Florida Keys, USA. Helt plötsligt dök den upp i vattnet.

– Det var ett mycket speciellt ögonblick då vi såg den. Brorsan ville bada med den, säger Edwin Vinberg, 19.

Foto: Privat
Edwin Vinberg, 19.

Bröderna satt på en brygga och njöt av solskenet i Hawks Cay Resort i Florida Keys då en sjöko – eller sirendjur, som det också heter dök upp ur djupet.

– Vi har aldrig sett något liknande Vi såg något stort komma upp ur havet sedan sökte den kontakt, säger Edwin Vinberg som filmade djuret.

Sjökon dök först under en båt och bröderna trodde då att den ville klia sig på ryggen. De visste inte riktigt hur det stora djuret skulle reagera när det upptäckte dem, men när den väl kom fram under båten dök den upp och började lukta på broderns fot. Brodern Albin,16, befann sig då på en badstege.

– Han blev jätteglad, han är väldigt intresserad av djur och ville hoppa i och bada med den, så vi fick säga till honom att stanna på stegen, säger Edwin Vinberg.

Edwin som egentligen hade med sig kameran ut för att filma utsikten kände att det kändes häftigt att fånga ögonblicket på film.

– Det är helt sjukt egentligen. Jag har sett många djur på zoo. Men en sjöko i det vilda. Hur ofta är det man får se det?

Enligt Världsnaturfonden är sjökor mycket sällsynta och starkt utrotningshotade. Ett stort problem för dem är övergödning och utfiskning eftersom det gjort att deras naturliga levnadsområden minskat drastiskt. Sjökor är nämligen vegetarianer och behöver äta cirka 90 kilo växter – varje dag.