Partier kan stängas ute från skolan

Foto: Fredrik Sandberg/TT
Gymnasieminister Anna Ekström vill ha en ny lag om politiska partier i skolan på plats före nästa val. Arkivbild.
NYHETER

Regeringen går vidare med frågan om politiska partier i skolan. Gymnasie- och kunskapsminister Anna Ekström (S) vill ha en ny lag på plats före valet nästa år, och planerar att inom kort lägga ett lagförslag, rapporterar Ekot.

– Vi jobbar just nu intensivt i regeringskansliet med att lägga fram en lagrådsremiss för att klara ut så att det blir ordning och reda för rektorerna när de vill bjuda in politiska partier till skolan, säger hon.

I ett tidigt utkast till lagförslaget föreslås en lösning där rektorer skulle få möjlighet att helt stänga ute vissa partier från klassrummen. Flera experter har i tidigare utredningar pekat på att en sådan skrivelse skulle kunna bryta mot objektivitetsprincipen i grundlagen. Men Anna Ekström vill inte kommentera om utkastet fortfarande är aktuellt.

– Nu tittar vi på hur vi ska slutformulera den lagstiftning som vi förbereder på regeringskansliet, och jag får vänta med att tycka till om innehållet till dess att regeringen slutligen har fattat beslut i det här, säger Anna Ekström.