Skjutsade varandra hem mitt i tågkaoset

1 av 2 | Foto: Privat
Åsa Sandberg satte ihop ett ”vilt sammansatt” skjutsgäng – tillsammans tog de sig från Stockholm till Göteborg på natten mot fredagen.
NYHETER

När tågtrafiken söderut från Stockholm stod still fick midsommarresenärerna hjälpa varandra så gott det gick.

– Det var nog den roligaste resa jag gjort, säger Åsa, som åkte till Göteborg med fyra helt nya kompisar.

Lova Widman skulle åka med tåget från Stockholm till Uddevalla vid halv fem-tiden på torsdagseftermiddagen. Hon väntade tillsammans med sin mamma medan tåget blev mer och mer försenat.

De hamnade i samspråk med andra resenärer som också skulle med samma tåg. Och när Lova två timmar efter beräknad avgångstid fick besked från SJ att tåget ”sannolikt skulle ställas in” erbjöds hon och hennes mamma plats i bil – med en främmande barnfamilj.

– Vi tog en taxi tillsammans till deras hus i Nacka, presenterade oss lite och drack vatten. Sen hoppade vi in i deras bil och sträckkörde till västkusten, säger hon.

”Ska bjuda på lunch”

Lova och hennes mamma fick skjuts till Vänersborg. Där hämtade en släkting upp. Vid 01.30 var de äntligen framme vid slutmålet – Uddevalla.

– Vi bytte nummer, vi blev ju ändå kompisar efter att ha suttit hopträngda i en bil och sådär. Mamma sa att vi får bjuda över dem på lunch någon dag.

Hon fortsätter:

– Det var spännande, och vi hade verkligen tur i oturen som råkade sitta bredvid den familjen på just den perrongen.

Snacks och internskämt

Åsa Sandberg hade under onsdagen planerat en resa i hyrbil tillsammans med främmande människor i Facebookgruppen ”Skjutsgruppen”. De var ursprungligen tre personer som skulle åka till Göteborg.

Men när det snart var dags att åka märkte Åsa av kaoset som brutit ut på Stockholm central. Via Facebook kom hon i kontakt med ”kompisars kompisars kompisar” som också behövde plats i bilen.

– Det blev en helt vilt sammansatt grupp. Ingen kände någon. Det blev den roligaste resan jag varit med om, tror jag, säger Åsa.

De fyllde bilen med snacks, lyssnade på musik och höll sig vid gott mod i de långa midsommarköerna. Bland annat blev det frågesport och internskämt.

– Vi hann lära känna varandra lite, det blev rätt roliga satiriska kommentarer. Det var väldigt mycket fniss.

Det löst sammansatta resegänget har nu bildat en Facebookgrupp där de tänker höras framöver. Nu ser Åsa framemot en lugn midsommar – och är imponerad av hur människor ställde upp för varandra på torsdagen.

– Det är fantastiskt att det funkar så här. Att folk verkligen hjälper till och öppnar upp. Det är verkligen en kraft, att vi kan hjälpa varandra.

ARTIKELN HANDLAR OM

SJ

Stockholm

Tågtrafik