Jordbävningen: Så markerar du att du är säker

Foto: TT
Nu kan man markera sin säkerhet.
NYHETER

I samband med jordbävningen i Grekland och Turkiet har Facebook aktiverat sin Safety Check – så att folk kan markera att de är säkra.

Det var natten mot fredagen som en jordbävning med en magnitud på 6,7 började. Den varade i flera sekunder och triggade en tsunami som svepte in över vid Turkiet och de grekiska öarna.

Två personer ska vara döda på den grekiska ön Kos. En av de döda är svensk, rapporterar flera nyhetsbyråer med hänvisning till grekiska polisen, skriver TT.

Dessutom ska mer än hundra personer vara skadade på Kos – men ingen ska vara allvarligt skadad vid de turkiska kuststäderna.

Facebook har aktiverat ”Saftey Check”

I samband med skalvet har Facebook aktiverat sin ”Saftey Check” så att folk kan markera att de är säkra. Alla vänner på Facebook får då en notifikation om att du befinner dig i trygghet. Funktionen har aktiverats ett flertal gånger, bland annat vid terrorattacken i Stockholm tidigare i våras.

Förutom att markera sin säkerhet kan man meddela var man befinner sig och om man erbjuder hjälp – eller behöver hjälp.

Foto: Skärmdump Facebook

Både Utrikesdepartementet och resebolaget Ving uppmannar personer på plats att använda sig av sociala medier för att meddela sin säkerhet.

På grund av överbelastning kan det vara svårt att komma fram på telefon. Försök gärna även med meddelanden via sms eller sociala medier”, skriver UD på sin Facebooksida.

ARTIKELN HANDLAR OM