Uppfinnare misstänks för mord efter ubåtshaveri

Svenska journalisten Kim Wall saknas efter att uppfinnaren Peter Madsens ubåt sjönk i Öresund.

Madsen misstänks för mord alternativt dråp på kvinnan – men nekar till brott.

Enligt källor till Ekstrabladet misstänker polisen att Madsen sänkte ubåten för att dölja spår.

Under fredagskvällen gjordes en husrannsakan på hans företag, där en dator bars ut.

Ubåten Nautilus avgick från Köpenhamn på torsdagskvällen. Ombord fanns uppfinnaren Peter Madsen, som byggt farkosten, och en svensk kvinnlig journalist, Kim Wall, 30.

Vid 02.30-tiden på natten slog Kim Walls partner larm om att ubåten inte kommit tillbaka som planerat. En stor sökinsats drogs då igång.

Anhöriga anmälde henne försvunnen

Enligt Köpenhamnspolisens pressmeddelande fick de vetskap om att ubåten var försvunnen klockan 03.39 natten till fredag genom Sjöfartsverkets larmsystem – Joint Rescue Center. En person anmälde då att ubåten inte kommit tillbaka efter sin testsegling.

Klockan 11 på fredagen anträffades ubåten – och uppfinnaren.

– Han vinkade upp till en räddningshelikopter, och medan han gjorde det så sjönk ubåten, säger ett ögonvittne till danska tidningen BT.

Peter Madsen plockades upp av en civil båt, och är välbehållen. Kim Wall är dock fortfarande borta.

Madsen är nu misstänkt för mord, alternativt dråp, uppger dansk polis.

– Brottsrubriceringen på danska är dråp eller oaktsamt dråp, säger Köpenhamnspolisens presstalesperson.

– Vi har en anmälan om en försvunnen person. Det är en kvinna som ska ha färdats ombord på den här ubåten, säger Anna Göransson, presstalesperson på polisen i region syd, och fortsätter:

– Anmälan upprättades på fredagsmorgonen. Det var anhöriga som tog kontakt med oss efter att de inte hört av henne under natten och den tidiga morgonen.

Fick tekniska problem

Danska TV2 rapporterar att polisen under fredagseftermiddagen skickade ner dykare till den förlista farkosten.

Det har dock inte varit möjligt för dykarna att komma in i ubåten uppger polisen – den måste först antingen stabiliseras på plats eller bärgas.

Det danska försvaret uppger att det var tekniska problem som låg bakom haveriet. Uppfinnaren Peter Madsen har sagt att han släppte av kvinnan under torsdagskvällen. Han ska alltså ha varit ensam ombord när situationen blev kritisk.

Enligt polisen är det dock inte säkert att de uppgifterna stämmer.

”Om kvinnan varit ombord på ubåten vid tillfället för hennes försvinnande är oklart”, skriver svensk polis på sin hemsida.

Uppfinnaren hörs av polis

Efter att han kommit iland fördes Peter Madsen bort i en polisbil. Tidningen Ekstrabladet rapporterar att polisen har förhört honom för att klarlägga vad som hänt.

Vid kajen intervjuades Peter Madsen av danska TV2:

– Det uppstod ett fel på en barlasttank. Det var inte särskilt allvarligt först, men sedan började jag reparera den. Då blev det mycket allvarligt. Det tog ungefär 30 sekunder för Nautilus att sjunka.

Polisen vill komma i kontakt med vittnen

Polisen meddelar under fredagseftermiddagen att ubåtsägaren Peter Madsen är misstänkt för mord, alternativt dråp, på Kim Wall, 30, och söker nu kontakt med eventuella vittnen.

– Vi vill komma i kontakt med vittnen som antingen såg ubåten med två personer lämna hamnen vid middagstid vid 19.00 eller som har observerat ubåten och besättningen komma nära spetsen av Refshaleøen vid 22.30, säger Jens Møller Jensen vid Köpenhamnspolisen.

Släpptes iland nära restaurang

Polisen berättar att Madsen nekar till brott och han säger att han satt i land Kim Wall torsdagskväll vid 22.30. Då ska han ha släppt av henne vid spetsen av Refshaleøen, nära restaurangen ”Halvandet”. Vittnen som kan ha sett henne ombeds höra av sig till polisen.

Peter Madsen kommer fortsätta förhöras under lördagen skriver polisen, som gått ut med ett signalement på Kim Wall. Hon är 160 centimeter lång, smalt byggd, har rödbrunt hår och uppges ha på sig en orange blus med långa ärmar, en svart-vit blommig kjol, strumpor, gympaskor och en stickad tröja.

Misstänker att han sänkte båten för att dölja spår

Polisen kommenterar inte vad som ligger till grund för att Peter Madsen är mordmisstänkt men enligt källor till Ekstrabladet beror det på omständigheterna kring den svenska kvinnans försvinnande och att ubåten sjönk så plötsligt.

Enligt Ekstra Bladet misstänker polisen att uppfinnaren sänkte båten för att dölja spåren. Bärgning av ubåten kommer att ske under lördagen och först då kommer en teknisk undersökning av den att genomföras.

Under fredagkvällen fotade Ekstrabladet Peter Madsen när han fördes ut från det rättsmedicinska institutet i Köpenhamn. Iklädd blå plasttofflor, blå kläder och händerna på ryggen gick han med sammanbiten min ut från byggnaden, rapporterar tidningen.

Bakom honom kom en civilpolis med två stora vita platspåsar.

”Ingen våldsam person”

Bekanta som Ekstrabladet varit i kontakt med är chockade av händelsen. Både vännerna i organisationen Copenhagen Suborbitals som Madsen tidigare var med i, och Thomas Djursing, som skrivit en bok om ubåtsfantasten, är tagna på sängen av mordmisstanken:

– Det är chockerande att höra. Jag vill inte säga något innan vi vet mer. Jag har bråkat med honom flera gånger, men han vet mycket väl var gränsen går och är absolut inte en våldsam person, säger Djursing till Ekstrabladet.

Publisert:

LÄS VIDARE