Studie: Du blir mer kreativ av vin

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
NYHETER

Om du har känt att du blir en riktig idésprutare efter något glas vin, så är det förmodligen så. Ny forskning visar nämligen att alkohol kan öka kreativiteten, skriver brittiska tidningen Independent.

Ett glas vin eller en kall öl kan göra dig mer nytänkande, det menar ett gäng forskare i Österrike som nyligen tagit reda på hur alkohol kan frigöra kreativiteten hos människor.

Mathias Benedek, som lett studien, säger till tidningen Independent att tidigare forskning visat att nästan hälften av de stora författarna hade för vana att dricka alkohol.

– Vi har kommit fram till att en mindre mängd alkohol faktiskt kan hjälpa till med vissa aspekter av kreativitet, säger han.

”Det finns två teorier”

Studien gick till så att några av deltagarna fick dricka vanlig öl, och de andra fick en alkoholfri öl. Därefter fick de utföra olika kreativa uppgifter, exempelvis genom att hitta samband och länkord. Det visade sig att de som hade druckit alkohol klarade uppgifterna bättre.

Men med det sagt betyder det inte att man ska ta för vana att korka upp varje dag. Studien bevisar inte att man presterar bättre i alla sammanhang – den kan också göra dig ofokuserad och tappa din kognitiva förmåga.

Mathias Benedek menar att det finns två teorier om varför alkohol gör oss mer kreativa:

– Den första är att när du är väldigt fokuserad på att lösa ett problem, kan du bli så fixerad vid tanken att du inte är öppen för olika lösningar. Alkoholen gör det svårt att fokusera på alla parametrar, men kan också hjälpa dig att se det hela från en annan vinkel, säger Mathias till Independent och tillägger:

– Den andra teorin är att alkohol, som distraherar dig från den centrala uppgiften, gör att du kan ta dig in i ditt undermedvetna och hitta alternativa lösningar.

ARTIKELN HANDLAR OM

Hälsa

Alkohol