It-skandalen inom Transportstyrelsen

Aftonbladet/Inizio: Majoritet tycker att Löfven gjorde rätt

Av: 

Staffan Dickson

Håkan Montelius

NYHETER

En majoritet av väljarna tycker att Stefan Löfven gjorde rätt som ombildade regeringen men behöll Peter Hultqvist, visar en opinionsundersökning från Aftonbadet/Inizio.

Resultatet visar också på en splittring bland Alliansens väljare.

Alliansen meddelade i onsdags att den går vidare med planerna på misstroendevotum mot infrastrukturminister Anna Johansson, inrikesminister Anders Ygeman och försvarsminister Anders Ygeman för deras hantering av it-skandalen på Transportstyrelsen.

På torsdagen presenterade statsminister Stefan Löfven sitt motdrag: att låta Anna Johansson och Anders Ygeman lämna regeringen men behålla Peter Hultqvist.

Ett klokt val, tycker en majoritet av deltagarna i Aftonbladet/Inizios opinionsundersökning.

Knapp tredjedel: Fel av Löfven

Frågeställningen de besvarade löd: ”Statsminister Stefan Löfven har i dag svarat att han ombildar regeringen och låter Anna Johansson och Anders Ygeman lämna regeringen, men att han behåller Peter Hultqvist. Tycker du att det var rätt eller fel hanterat av statsministern?”

55 procent valde svarsalternativet ”rätt”, 31 procent valde alternativet ”fel” medan 13 procent svarade ”tveksam, vet ej”.

– Det är intressant att titta på vad Alliansens väljare tycker. Om man lägger samman Moderaternas och Kristdemokraternas väljare ser man att en majoritet tycker att det här var fel hanterat. Bland liberaler och centerpartister tycker en majoritet i stället att det var rätt hanterat, säger Karin Nelsson, analyschef på Inizio i Aftonbladet TV.

Tyckte Alliansen gjorde rätt

Hon säger att det bland Liberalernas och Centerns väljare i undersökningen var mellan 52 och 53 procent, som tyckte att Löfven gjorde rätt. Bland moderata och kristdemokratiska väljare var det omkring 60 procent som svarade att det var fel gjort.

I en undersökning från Aftonbladet/Inizio gjord på onsdagen svarade 59 procent att det var rätt av Alliansen att gå vidare med misstroendevotum mot Anna Johansson, Anders Ygeman och Peter Hultqvist.

ANNONS EXTERN LÄNK

20-50 % på nästan alla glas hos Cervera – handla här

Cervera

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

It-skandalen inom Transportstyrelsen

LÄS VIDARE

Efter Löfvens ombildning – det här händer nu

ÄMNEN I ARTIKELN

It-skandalen inom Transportstyrelsen

Stefan Löfven

Aftonbladet Inizio

Peter Hultqvist

Alliansen