Tågtrafiken stoppades efter blixtnedslag – stora förseningar

avEbba Thornéus, Jamshid Jamshidi

NYHETER

Tågtrafiken mellan Gnesta och Flen stoppades efter blixtnedslag på fredagseftermiddagen.

Händelsen slog ut signalsystemet i över två timmar.

Trafikverket räknar med stora följdförseningar under hela kvällen.

Händelsen inträffade runt 16.30-tiden på fredagseftermiddagen.

En blixt slog då ned i Björnlunda i Gnesta kommun vilket påverkade all tågtrafik mellan Gnesta och Flen då signalsystemet slogs ut.

Inga tåg kunde passera förbi platsen, varken till eller från Stockholms central.

– Vi kommer inte förbi där alls så det är möjligt att vi inte tar ut några tåg på linjen utan har dem kvar inne på Centralen tills det är åtgärdat, sa Ann-Katrin Backlund vid SJ:s presstjänst, vid 16.30-tiden.

Felet åtgärdat

Tekniker anlände till platsen vid 17.40 tiden. Klockan 18.55 meddelande Trafikverket att man lyckats reparera systemet och att felet nu är avhjälpt. Stoppet är hävt och all tågtrafik kunde under fredagskvällen släppas på igen.

Enligt Katarina Wolffram, vid Trafikverkets pressjour, påverkades all trafik på både västra och södra stambanan, där bland annat tåg till Göteborg, Malmö, Karlstad och Oslo passerar i båda riktningarna.

Stora förseningar

Under stoppet stannade samtliga tåg inne på stationen.

– Vi ser helst att tågen stannar kvar inne på perrongen så att folk att kliva och så att det inte blir kö ute på banan, sa Katarina Wolffram under tågstoppet.

Enligt Trafikverket har tågstoppet orsakat stora följdförseningar. Man räknar med att förseningarna kommer påverka de drabbade sträckorna under hela kvällen.

Många sträckor som påverkas

Tåg som påverkades av stoppet var SL pendeltåg Gnesta-Södertälje C och omvänt samt samtlig tågtrafik mellan Stockholm C-Södertälje-Katrineholm/Norrköping-Göteborg/Malmö/Hallsberg/Karlstad och omvänt.

Även sträckan Stockholm C-Södertälje-Nyköping-Norrköping och omvänt påverkades med förseningar.

ARTIKELN HANDLAR OM

Tågtrafik

Flen

Gnesta

SJ