Polisen varnar – för inkassobedrägeriet

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Ett nytt bedrägeri sprider sig i svenskarnas telefoner – och nu väljer polisen att gå ut med en varning mot sms-inkasso-bluffen.

– Det är omöjligt att uppskatta hur många som tagit emot det hittills, säger Jan Olsson, NBC.

De senaste dagarna har många svenskar tagit emot ett sms från någon som utger sig för att vara ett inkassobolag vid namn ”Ikano Inkasso”, som ska ha mottagit en faktura från ”Nordex AB”.

Men något inkassobolag med det namnet existerar inte – det rör sig helt enkelt om att ett bluffnummer återigen är i farten. På måndagen valde polisen att gå ut med en varning för bedrägeriet via Facebook.

– Det är rätt trovärdigt. Alla kan ha glömt att betala en faktura, så ser man det där börjar man skruva på sig, säger Jan Olsson vid Nationellt bedrägericentrum.

1 av 2 | Foto: Facebook
Polisens varning.

Förklarar metoden bakom

Polisens uppmaning är enkel. Får du ett sms eller mejl av den här karaktären ska du inte klicka på någon länk – och omedelbart ta bort meddelandet från din telefon eller dator.

– Får du en bifogad fil från din bank eller ditt inkassobolag, kontakta dem först och fråga om det verkligen är de som har skickat, säger Jan Olsson.

Han förklarar hur bedrägeriet i fråga går till. Den som klickar länkas vidare till en sajt där personen ska identifiera sig genom att uppge personnummer och logga in med Bankid.

Då fångar bedragarna upp uppgifterna, och kan använda dessa till sina egna lömska syften.

– Det här är den nya generationen av bedrägerier. De kommer till mobilen i form av sms istället. Förr tog man från Skatteverket, nu är det via telefonen. Det är omöjligt att säga hur många som kan ha tagit emot det här hittills.

Publicerad:

LÄS VIDARE