Abortbråket i SR: Lägg inte ord i min mun

NYHETER

Det hettade till rejält när Ebba Busch Thor var gäst i P1 Morgon och fick frågor om abort och den nuvarande lagstiftningen.

– Lägg inte ord i min mun, sa KD-ledaren till programledaren Jörgen Huitfeldt, som tvingades be om om ursäkt i direktsändning.

Foto: Björn Lindahl
Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor i Almedalen.

I dag är det Kristdemokraternas dag i Almedalen.

Under en intervju i P1-Morgon tog programledaren Jörgen Huitfeldt upp frågan om abort och den nuvarande lagstiftningen med partiledaren Ebba Busch Thor, som sa att hon står bakom lagen men att det är viktigt att diskussionen kring oönskad graviditet pågår då det finns mer att göra.

KD-ledaren tryckte även på att både partiets och hennes egen hållning i abortfrågan har varit densamma i 20 år och att den inte har ändrats.

”En jättesvår avvägning”

Programledaren gick dock hårt mot Ebba Bush Thor i frågan om två skyddsvärda individer och att det kan finnas ett dilemma i att abort kan tillåtas i vecka 22 samtidigt som ett foster som föds för tidigt kan räddas.

– Om man spetsar till det - sjukvårdens alla resurser sätts in för att rädda det ena fostret som föds för tidigt, i vecka 22-23. I det andra fallet avslutar man faktiskt graviditeten där det hade kunnat bli ett liv. Och du tycker det är ok? Det är bra, tycker du? sa programledaren Jörgen Huitfeldt.

– Det är en jättesvår avvägning. Det finns också svåra diskussioner på grundval av vad man har möjlighet att rädda eller inte. Den bedömningen ska inte jag göra, svarade Ebba Bush Thor och hänvisade till att det görs en särskild prövning i Sverige och att hon står bakom den.

”Lägg inte ord i min mun”

Så det är toppen som det är?

– Nej, du får inte lägga ord i min mun.

Nej, jag frågar..

– Fast du gör det när du säger att det är toppen. Jag står bakom den lagstiftning som vi har i Sverige i dag, men jag skulle inte vilja använda de ord som du gör.

Programledaren bad sedan om ursäkt i direktsändning varpå Bush Thor svarar att hon bara vill att lyssnarna ska veta var hon står i frågan.

”Han fiskade efter en ståndpunkt”

Efter intervjun säger Ebba Bush Thor till Aftonbladet att hon tycker det är tröttsamt att hon hela tiden får frågor kring var KD står i abortfrågan.

– Det har vi klargjort många gånger och jag tycker det är viktigt att vi har en ödmjukhet för diskussionen att det måste vara kvinnans val om man vill fullfölja en graviditet eller inte. Samtidigt måste också göra mer för att kvinnor inte ska bli oönskade gravida, säger hon till Aftonbladet.

Tycker du att människor ofta kopplar ihop dig med det gamla KD?

– Absolut, och framförallt åsikter som vi hade på 80-talet. Vi har klargjort vår hållning i den här frågan många gånger och jag tyckte att han (Jörgen Huitfeldt reds. anm.) fiskade efter en ståndpunkt jag inte har och då tycker jag att det är rätt av mig att markera.

Godtog du ursäkten?

– Absolut

ARTIKELN HANDLAR OM