Kommendören: ”Vill se att den inte går in på svenskt vatten”

avJoakim Magnå

De gigantiska ryska krigsfartygen Dmitrij Donskoj och Peter den Store har gått in i Östersjön.

Försvarsmakten följer passagen förbi Sverige med radar och fartyg.

– Man vill se att den inte går in på svenskt vatten, säger Bo Rask, pensionerad kommendör och sekreterare i Kungliga Örlogsmannasällskapet.

1 av 7 | Foto: TT NYHETSBYRÅN

När den 172 meter långa atomubåten Dmitrij Donskoj stävade in under Stora Bält-bron mellan Fyn och Själland hade de ryska sjömännen hissat Dannebrogen – den danska flaggan. Passagen skedde vid 19-tiden på fredagen. Många nyfikna danskar hade letat sig ut på stränderna för att titta på spektaklet.

Den danska marinen har följt Dmitrij Donskoj och slagkryssaren Pjotr Velikij, Peter den Store, med patrullbåten HDMS Diana från att krigsfartygen nådde danskt farvatten vid Skagen.

– Vi har hälsat hövligt på varandra. Vi förklarar att vi är beredda att hjälpa dem om det skulle behövas, men i övrigt talas det inte så mycket över radion, säger Steffen Lunn på det danska försvarets ledningscentral till Ekstrabladet.

”Den är för stor”

Fartygen ska delta i den ryska flottans 100-årsfirande i Kronstadt utanför S:t Petersburg i slutet av juli. Det är oklart om de kommer att stanna förbi den rysk-kinesiska övningen vid Kaliningrad i nästa vecka.

– Jag tror inte ubåten kommer att delta i några övningar. Den är för stor för Östersjön helt enkelt, säger Bo Rask, pensionerad kommendör och sekreterare i Kungliga Örlogsmannasällskapet, med en bakgrund som fartygschef på flera ubåtar och chef för ubåtsflottiljen.

Ryssarna bör på lördagen ha seglat förbi Sveriges sydspets och befinna sig runt Bornholm.

– Jag förutsätter att de inte är inne på svenskt farvatten. Jag tror de går raka spåret, på internationellt vatten söder om Gotland, mot Finska viken och S:t Petersburg.

Följer med radar och fartyg

Bo Rask förklarar att den svenska marinen sannolikt håller uppsikt över krigsfartygen både med radar och egna fartyg.

– Man vill se att den inte går in på svenskt vatten, precis som vi gör med alla andra intressanta militära objekt. Vi har alltid beredskapsfartyg igång och följer intressant verksamhet för att inte situationer ska uppstå där den kommer nära eller kränker svenskt vatten. Då ska den avvisas enligt gällande bestämmelser eftersom de sannolikt inte har sökt tillstånd.

Använder man ytfartyg eller ubåtar för att följa ryssarna?

– Jag vet inte. Men jag förutsätter att det är ytfartyg initialt, säger Bo Rask.

”God kontroll”

Försvarsmakten är tystlåten. Informationsavdelningen vill inte informera om var de ryska fartygen befinner sig eller vad som görs.

– Vad vi ser och inte ser har vi som policy att inte kommentera. Däremot har vi god kontroll på händelserna i närområdet, säger pressekreterare Jesper Tengroth.

Varför är ni så knappa med information?

– Därför att vi inte vill berätta. Därmed berättar vi inte vad vi vet eller inte vet. I ett annat skede handlar det om att man inte ska kunna lägga pussel över vad vi hämtar eller inte hämtar in.

Då får man inte så mycket ur dig.

– Nej, så är det.

En ”show off”

Enligt Bo Rask vill Vladimir Putin visa att Ryssland är en stormakt med den uppmärksammade färden.

– Man visar att man har resurser och kan flytta resurserna dit man behöver dem. Ubåten är designad för Arktis men flyttas hit som en ”show off” för ryska folket, säger han.

– Att man tar med Peter den Store, den tunga kryssaren, är också ett exempel på att visa makt, både för ryssarna och omvärlden.

ARTIKELN HANDLAR OM