Som att behagligt bli överkörd av en bulldozer

NYHETER

Inser direkt att här gäller det att hålla i hatten.
Att lyssna på Karin Laserow är som att bli överkörd av en bulldozer, utan att det gör ont. Ibland är det till och med behagligt.

Foto: SVERIGES RADIO

Karin säger på bred skånska att hon vill ta plats. En helt överflödig upplysning. Det framgår med all önskvärd tydlighet av hennes sprudlande rivstart. Den som inte spänt fast bältet ramlar ur stolen.
Här finns inte ens en tendens till falsk blygsamhet. Men som tur är en portion självironi.
Superlativerna haglar när antikexperten berättar om sitt liv. Det mesta är fantastiskt, underbart eller helt enastående. Vad härligt det måste vara att som 67-åring kunna blicka tillbaka på sitt liv och känna så.
– Mitt liv har varit en underbart härlig resa i tillfälligheter, berättar hon.
Hon har hela tiden följt sin pappas råd att "får du en citron i handen så gör lemonad".

Karin Laserow ville egentligen bli läkare men ambitionen räckte inte till mer än sjuksköterska. Kanske är de många discokvällarna en bidragande orsak. Hon struntar i såväl jantelagen som regeln på studentboendet att det inte är tillåtet med "pågar på rummet".
Under en av discokvällarna träffar hon sin livskamrat Kaj som är hennes raka motsats. Lugn, tålmodig och trygg.

Själv beskriver hon sig genom att introducera en ny bokstavskombination PVG vilket står för pratsam, vild och galen. Ett tag funderar jag om hon driver med oss lyssnare men bestämmer mig snart för att det här nog ändå är äkta vara.
Att hon sadlade om till antikhandlare var en tillfällighet. Under 40 år har hon köpt och sålt prylar så att det skulle räcka hela vägen från Skåne upp till Haparanda.
Att bli tv-kändis med ett år kvar till folkpension var inget hon räknat med. En annan av alla tillfälligheter som hon grep i flykten. Fast först sa hon nej med hänvisning till att alla rynkor syns i tv. Men när hon reste till Stockholm för att provfilma såg sminköserna till att alla rynkor försvann. Karin Laserow gjorde succé i TV 4:as "Bytt är bytt". Resultatet är utmärkelser och många erbjudanden om att medverka i andra sammanhang.

Men, som hon säger, hon aktar sig noga för att drabbas av hybris.

ARTIKELN HANDLAR OM