USA: Assad kan förbereda för kemisk attack

USA uppges ha upptäckt något som kan vara syriska förberedelser inför en ny kemvapenattack.

Tidigt imorse varnade Vita huset president Bashar al-Assad - men snart svarade Syriens allierade tillbaka:

– Det är en cynisk och exempellös provokation som pågår, sa ryske parlamentarikern Franz Klintsevich.

USA har sett tecken på vad som kan vara förberedelser inför en ny kemvapenattack från den syriska regeringen, uppgav Vita huset tidigt imorse svensk tid.

I ett uttalande med pressekreteraren Sean Spicer som avsändare stod det att USA har "identifierat potentiella förberedelser" på en ny kemvapenattack som "sannolikt skulle resultera i massmord av civila, bland annat oskyldiga barn".

Förberedelserna ska likna de som gjordes före attacken mot Khan Sheikhoun i Idlibprovinsen den 4 april.

"Som tidigare uppgett är USA i Syrien för att eliminera IS. Om Assad genomför ännu ett massmord med kemvapen kommer han och hans militär att få betala ett högt pris", uppgav Sean Spicer i uttalandet.

Exakt vilka tecken på förberedelser som Vita huset ska ha sett går man däremot inte in på. Uppgifterna baseras på en färsk rapport som visar på ”abnorm aktivitet” som skulle kunna tyda på förberedelser för en ny attack.

Utfärdar en varning

Högt uppsatta tjänstemän både inom USAs militär och bland landets allierade har tidigare sett tecken på att Assad kan ha undanhållit nyproducerade kemiska vapen från inspektörer, uppger nyhetsbyrån Reuters.

USA:s FN-ambassadör Nikki Haley skrev på Twitter i samband med pressmeddelandet att: ”alla framtida attacker som den syriska befolkningen utsätts för ska läggas på Assad, men också Ryssland och Iran som stöttar honom i dödandet av sitt eget folk”.

”Har ingen aning” om uppgifterna

När sajten Buzzfeed sökt flera personer inom amerikanska försvarsmyndigheten Pentagon uppger de att de inte ”har en aning” om var Vita husets uppgifter kan komma från. Alla tillfrågade berättar också att de inte på förhand känt till att Vita huset förberedde uttalandet. Liknande uppgifter kommer från USA:s utrikesdepartement till bland annat nyhetsbyrån AP.

Förfarandet skiljer sig från praxis, eftersom uttalanden om internationella säkerhetsfrågor alltid brukar koordineras med berörda myndigheter och departement, skriver amerikanska medier.

Senare på tisdagen svensk tid gick dock Pentagon ut med ett uttalande där man bekräftar att man ”sett kemvapenaktivitet på en syrisk flygbas som användes vid en tidigare kemvapenattack”.

I en intervju med nyhetsbyrån AFP tidigare i år uppgav Assad att den kemiska attacken i april var till ”100 procent konstruerad” i syfte att rättfärdiga USAs efterföljande flyganfall.

Syriens utrikesminister Walid al-Moallem uppgav vid en presskonferens kort efter Khan Sheikhoun-attacken att man bombat en depå med kemiska vapen tillhörande terrorgruppen Nusrafronten när den misstänkta giftgasattacken inträffade.

Svaret till USA: ”Provokation”

Den ryske parlamentariken Franz Klintsevich, som också är biträdande ordförande för försvarskommissionen i dumans överhus, sa enligt nyhetsbyrån AFP att USA använde uppgifterna för att förbereda en attack på syriska armén.

– Det är tydligt. Det här är en cynisk och exempellös provokation, sa han.

Strax efter 15-tiden svensk tid twittrade Irans utrikesminister Javad Zarif vad som får antas vara en reaktion på USA:s varning till Bashar al-Assad: ”Ännu en farlig upptrappning av USA i Syrien på falska grunder tjänar bara IS, just när [terrorsekten] håller på att raderas ut av det irakiska och syriska folket”.

Storbritanniens försvarsminister Michael Fallon sa till BBC under morgonen att landet skulle stå bakom en amerikansk militäraktion om Syrien skulle genomföra en kemvapenattack.

– Som alltid i krig måste den militära åtgärd du tar till vara rättfärdigad, den måste vara laglig och proportionerlig, den måste vara nödvändig. I förra fallet var den det. Skulle amerikanerna vidta liknande åtgärder igen så vill jag vara mycket tydligt - då stödjer vi det.

Publisert:

LÄS VIDARE