I dag kan Finlands regerings öde avgöras

NYHETER

Under morgonen samlas Finlands regeringspartier för ett krismöte.

Orsaken är att ett av de tre partierna, det högerpopulistiska Sannfinländarna, i helgen valt den invandringsfientlige EU-parlamentarikern Jussi Halla-aho till ny ledare.

Nu hörs allt högre krav på nyval.

Foto: Jussi Nukari/AP/TT
Högerpopulistiska Sannfinländarna valde den kontroversielle EU-parlamentarikern Jussi Halla-aho till ny ordförande i helgen.

– Man måste tvinga Halla-ahos linje till test och nyval är det bästa sättet att göra det, säger oppositionspartiet De grönas ledare Ville Niinistö till Yle.

Klockan nio svensk tid diskuterar den finländske statsministern Juha Sipilä (C) regeringsfrågan med samarbetspartierna, Samlingspartiet och Sannfinländarna.

– Då ett regeringspartis ledare byts för vi en diskussion som främst gäller hur det påverkar regeringsprogrammet, sade Sipilä till Yle i går.

Han sade också att han rensat sin kalender de kommande dagarna för de diskussioner som väntar.

Dömd för hets mot folkgrupp

Halla-aho dömdes 2012 för hets mot folkgrupp och brott mot trosfrid för ett blogginlägg han gjorde 2008. I texten hävdade han bland annat att islam är en religion som godkänner pedofili och antydde att stöld kan vara ett genetiskt särdrag hos somalier, konstaterade Högsta domstolen. Trots hård kritik har Halla-aho enligt SR Ekot inte velat göra avbön från sina kontroversiella blogginlägg.

Enligt Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo är Sannfinländarna nu ett annat parti än vad det var för två år sedan.

– Det räcker inte att enbart binda sig till regeringsprogrammet, utan det är även fråga om den anda och de principer som gällde mellan regeringspartierna i (möteslokalen och festlokalen) Smolna då regeringsprogrammet skrevs, säger han.

Förnekar att parilinjen ändrats

I sitt linjetal på söndagen bjöd Halla-aho inte på några större utspel om regeringspolitiken. Han förnekade att partiets politiska linje ändrats väsentligt och krävde att regeringsprogrammet verkställs även när det gäller de delar som är viktiga för Sannfinländarna.

– Det skulle vara beklagligt om regeringen faller på personfrågor eftersom regeringen inlett viktiga reformer, som varit smärtsamma även för våra väljare. De reformerna borde nu slutföras, sade Jussi Halla-aho.

FAKTA

Sannfinländarnas ledarbyte

  • Finlands utrikesminister Timo Soini meddelade i mars att hann nu i juni skulle avgå som ordförande för det högerpopulistiska Sannfinländarna.

  • Att ersätta Soini, en av de mest populära politikerna i landet, skulle vara svårt för vem som helst, konstaterade public service-kanalen Yle i en analys.

  • Fem kandidater ställde upp för att efterträda honom. Jussi Halla-aho vann med 949 röster, Sampo Terho kom tvåa med 629 röster. Därnäst kom de två kvinnliga kandidaterna Leena Meri och Veera Ruoho på 60 respektive 40 röster, och sist Riku Nevanpää med 8.

  • Soinis avhopp har sagts kunna bana väg för ett mer hårdfört ledarskap, eftersom undersökningar visat missnöje från partiets kärnväljare över en del av de kompromisser som Soini gjort som del av en trepartiregering som fokuserat på åtstramningar.

  • Timo Soini var med och grundade Sannfinländarna och har lett partiet sedan 1997. Under Soini har partiet haft stora framgångar och nått ett stöd på nära 20 procent.

  • Stödet för Sannfinländarna har rasat kraftigt, vilket Soini förklarat med flyktingkrisen och arbetsmarknadsläget.