Regeringskrisen i Finland

I dag kan Finlands regerings öde avgöras

Av: 

TT

NYHETER

Under morgonen samlas Finlands regeringspartier för ett krismöte.

Orsaken är att ett av de tre partierna, det högerpopulistiska Sannfinländarna, i helgen valt den invandringsfientlige EU-parlamentarikern Jussi Halla-aho till ny ledare.

Nu hörs allt högre krav på nyval.

Högerpopulistiska Sannfinländarna valde den kontroversielle EU-parlamentarikern Jussi Halla-aho till ny ordförande i helgen.

– Man måste tvinga Halla-ahos linje till test och nyval är det bästa sättet att göra det, säger oppositionspartiet De grönas ledare Ville Niinistö till Yle.

Klockan nio svensk tid diskuterar den finländske statsministern Juha Sipilä (C) regeringsfrågan med samarbetspartierna, Samlingspartiet och Sannfinländarna.

– Då ett regeringspartis ledare byts för vi en diskussion som främst gäller hur det påverkar regeringsprogrammet, sade Sipilä till Yle i går.

Han sade också att han rensat sin kalender de kommande dagarna för de diskussioner som väntar.

Dömd för hets mot folkgrupp

Halla-aho dömdes 2012 för hets mot folkgrupp och brott mot trosfrid för ett blogginlägg han gjorde 2008. I texten hävdade han bland annat att islam är en religion som godkänner pedofili och antydde att stöld kan vara ett genetiskt särdrag hos somalier, konstaterade Högsta domstolen. Trots hård kritik har Halla-aho enligt SR Ekot inte velat göra avbön från sina kontroversiella blogginlägg.

Enligt Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo är Sannfinländarna nu ett annat parti än vad det var för två år sedan.

– Det räcker inte att enbart binda sig till regeringsprogrammet, utan det är även fråga om den anda och de principer som gällde mellan regeringspartierna i (möteslokalen och festlokalen) Smolna då regeringsprogrammet skrevs, säger han.

Förnekar att parilinjen ändrats

I sitt linjetal på söndagen bjöd Halla-aho inte på några större utspel om regeringspolitiken. Han förnekade att partiets politiska linje ändrats väsentligt och krävde att regeringsprogrammet verkställs även när det gäller de delar som är viktiga för Sannfinländarna.

– Det skulle vara beklagligt om regeringen faller på personfrågor eftersom regeringen inlett viktiga reformer, som varit smärtsamma även för våra väljare. De reformerna borde nu slutföras, sade Jussi Halla-aho.

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Shoppa här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Dömd för hets – tar över Sannfinländarna

ÄMNEN I ARTIKELN

Regeringskrisen i Finland

Finländsk politik

Sannfinländarna

Jussi Halla-aho