Betsy DeVos bekräftad i historisk omröstning

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

NYHETER

WASHINGTON. Donald Trump kan andas ut.

Hans utbildningsministerkandidat Betsy DeVos godkändes av senaten – men det krävdes ett historiskt ingripande av vicepresidenten Mike Pence.

En riktig nagelbitare ägde rum på Kapitolium under tisdagsförmiddagen, lokal tid.
Då röstade senaten om Betsy DeVos, miljardären som nominerats till posten som utbildningsminister av Donald Trump.

Innan omröstningen hade två republikanska ledamöter förklarat att de skulle gå emot sitt parti. In i det sista var det osäkert om ytterligare en skulle ansluta sig till dem – i så fall skulle DeVos ha stoppats.

I salen följde dock resten av ledamöterna partilinjerna, vilket ledde till att de blev lika: 50 ja-röster, och 50 som nobbade kandidaten.

Det ledde till att vicepresident Mike Pence fick fälla avgörandet och bekräfta Betsy DeVos. Det var första gången som en vicepresident kallas in för att bryta ett dödläge om en ministerkandidat.

Kontroversiell utnämning

Miljardären Betsy DeVos är en stor bidragsgivare till Republikanerna. Hon är också en stark förespråkare för så kallade ”charter schools”, en sorts friskolor som finansieras med federala medel.

De republikanska ledamöterna i kongressen välkomnar utnämningen.

– Betsy DeVos förstår att det är föräldrar, lärare och skolstyrelser som är bäst lämpade att fatta beslut om utbildningsverksamheten, och inte den federala regeringen, säger Mitch McConnel, majoritetsledare i senaten.

Demokraterna är dock mycket kritiska.

”Den här nomineringen är så okvalificerad och så splittrande att vicepresident Mike Pence fick köra ner längs Pennsylvania Avenue för att lägga den avgörande rösten”, twittrar minoritetsledaren Chuck Schumer.

Talade i 24 timmar i protest

Efter att Betsy DeVos frågats ut i senaten kritiserade både intresseorganisationer och politiska motståndare henne för att vara dåligt påläst.

Under dygnet som föregick omröstningen arrangerade Demokraterna ett talmaraton för att protestera mot utnämningen. Målet var att övertyga en tredje republikan att rösta nej, men den ansträngningen var alltså förgäves.

DeVos var den mest osäkra utnämningen i Trumps kabinett. Nu räknar bedömare med att även de resterande kandidaterna kommer att bekräftas av senaten.

Publicerad:

LÄS VIDARE