USA

USA:s ambassad i Stockholm: ”Vi vet inget än”

Experten: ”Kan drabba 300 000 svenskar”

Av: 

Karin Ahlborg

Susanna Hållbus

Gustaf Tronarp

NYHETER

Trumps resestopp drabbar inte bara medborgare i de sju utpekade länderna. Även människor som har dubbla medborgarskap – eller som är födda där men har pass från ett annat land – omfattas.

300 000 svenskar kan påverkas, enligt Trita Parsi, ledare för det iransk-amerikanska rådet i Washington.

UD och flygbolagen hänvisar oroliga resenärer till amerikanska ambassaden – som tagits på sängen av kaoset.

Effekten av USA:s nya visumkrav, som president Trump undertecknade sent i går kväll, svensk tid, blev omedelbar.

Redan rapporteras hur passagerare nekats att gå ombord på plan till USA eller gripits när de landat på amerikansk mark. SAS har under dagen haft två passagerare som nekats att gå ombord på plan till USA.

UD och flygbolagen hänvisar frågor om resestoppet till USA:s ambassad i Stockholm. Men pressattachén Mark Cameron har inget klart besked till resenärer.

– Vi väntar fortfarande på riktlinjer från Department of Homeland Security i Washington. Vi ska bli kontaktade av dem, vi vet inget än, säger Mark Cameron.

Han vill inte ge några råd till svenskar på väg till USA.

– Detta är något vi jobbar på nära med Washington. Vi ska få riktlinjer på hur de nya reglerna ska implementeras snart. Förhoppningsvis redan i morgon men säkert på måndag, säger Mark Cameron.

Vad ska man göra om man är svensk med dubbelt medborgarskap på väg till USA? Eller om det står i passet att man är född i något av dessa länder?

– Jag ska vara ärlig och säga att du sätter fingret på den svåraste frågan just nu, den om dubbelt medborgarskap. Jag vågar inte säga något om det just nu. Det vore fel av mig att ge dig ett uttalande i nuläget, säger Mark Cameron, USA:s pressattaché i Sverige.

Gäller även dubbla medborgarskap

Enligt statsvetaren och ledaren för iransk-amerikanska rådet i Washington, Trita Parsi, kan beslutet direkt drabba 300 000 svenskar med dubbelt medborgarskap.

– Någon som aldrig satt sin fot i exempelvis Iran kan nekas inresa eftersom Iran betraktar alla som har rötter i Iran som iranska medborgare.

Exakt vilka som omfattas av de nya reglerna är ännu otydliga.

–Det senaste vi har förstått är att det kommer att gälla alla med medborgarskap i någon av de länder som pekats ut även om man också är svensk medborgare.

Myndighetskällor som Wall Street Journal och The Guardian varit i kontakt med bekräftar att människor med dubbla medborgarskap drabbas av stoppet. Även resenärer med ett pass från ett annat land, men som ursprungligen kommer från något av de sju nationerna, omfattas av de nya bestämmelserna.

”Tror att vi kan stoppa det”

Trita Parsi tror att det enorma motståndet mot ordern kan komma att få resultat.

– Jag tror att vi kan stoppa det här. Många väldigt inflytelserika människor är engagerade. Om de här inreseförbuden står sig har USA slutat att vara det USA som det var förra veckan.

Är det ens möjligt för presidenten att backa från de nya reglerna?

–Det ska till en enorm mobilisering för att Trump frivilligt ska ta tillbaka det. Men det kommer att bli väldigt många stämningar och eventuellt en grupptalan mot staten.

Vad säger du om att Iran tänker göra detsamma – neka amerikaner inresa i Iran?

– Det är väldigt idiotiskt om de genomdriver det. Men från iranskt håll finns det en tendens att säga saker i affekt som sedan inte genomförs.

Full återbetalning

Flygbolaget SAS har under dagen haft två passagerare som nekats att kliva ombord på plan med USA som destination.

– Vi är uppkopplade mot en amerikansk databas som läser passuppgifterna och kan neka inresa. Vi får aldrig veta varför någon inte får klartecken till inresa, säger Anna Kansell vid SAS presstjänst.

Om flygbolagen ändå släpper ombord passagerare som inte får komma in i landet riskerar de förutom höga böter också att bli av med sitt flygtillstånd.

– Vi kommer att ge full återbetalning till de som redan bokat biljett men inte tillåts att flyga till USA på grund av de nya reglerna.

De länder där medborgare nu fått inreseförbud i USA är Iran, Irak, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien och Jemen.

Uppdatering 31 januari: Vita huset har nu kommit med besked om att människor med dubbla medborgarskap kommer att släppas in i USA. Läs mer här.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, hudvård och vitaminer – handla allt inför hösten hos MEDS

MEDS

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

USA

LÄS VIDARE

USA-resenärer kan stoppas i Sverige

ÄMNEN I ARTIKELN

USA

Washington