Risk för haveri vid damm – 180 000 uppmanas evakuera

NYHETER

Runt 180 000 människor uppmanades lämna sina hem i norra Kalifornien – efter att det upptäckts att ett avlopp i USA:s högsta damm riskerade att haverera.

Tidigt på måndagen, svensk tid, hade läget stabiliserats men evakueringsordern kvarstod.

– Jag tror att vi kommer klara oss, säger Chris Orrock, talesperson vid Department of Water Resources, till Sacramento Bee.

1 av 2 | Foto: Paul Kitagaki Jr. / TT NYHETSBYRÅN

Alla invånare i orterna som ligger i dalen nedanför den 230 meter höga Oroville-dammen evakuerades omgående när säkerhetsrisken upptäcktes. Totalt uppmanades 180 000 människor lämna sina hem, rapporterar BNO News.

”Det här är ingen övning. Det här är ingen övning. Vi upprepar: Det här är ingen övning”, meddelade väderinstitutet National Weather Service i det första läget.

Enligt myndigheterna var en reservkanal i dammen på väg att haverera vilket skulle släppa genom okontrollerade mängder vatten från sjön Lake Oroville. Det rapporterar Los Angeles Times.

”Har inte lyxen att vänta”

Enligt de första beskeden kunde ett haveri inträffa inom ett par timmar. Myndighetsföreträdare sa på en presskonferens att man snabbt tog beslut om att evakuera:

– Jag hade inte lyxen att vänta och se om det här var okej. Jag behövde få folk att förflytta sig snabbt, om det värsta skulle hända, säger Kory Honea, sheriff i Butte County.

Helikoptrar släpper containrar

Problemen med dammen har pågått ett par dagar. Den huvudsakliga vattenkanalen gick sönder och därför har reservkanalen använts – för första gången – för att sänka vattennivån i sjön.

Tidigare under söndagen meddelades att det inte förelåg någon fara för allmänheten – tills reservkanalen gick sönder på grund av erosion och situationen blev akut.

Helikoptrar sänkte ned containrar fyllda med sten vid dammen i ett försök att förstärka den.

Tidigt på måndagsmorgonen uppgav myndigheterna att situationen hade förbättrats.

– Erosionen har saktats ned och jag tror att vi kommer klara oss, säger Chris Orrock, talesperson vid Department of Water Resources, till Sacramento Bee.

Även om risken för ett totalt haveri minskade valde Kaliforniens guvernör att utfärda undantagstillstånd, rapporterar BNO.

ARTIKELN HANDLAR OM