Britter protesterar mot Trumps statsbesök

avSusanna Hållbus

1 av 5 | Foto: AFP / New York Times.

Tusentals britter demonstrerar mot Donald Trumps statsbesök – över 1,7 miljoner har skrivit på en lista för att ställa in visiten.

Men Theresa May viker inte för opinionen.

– Jag har utfärdat en inbjudan till president Trump och den inbjudan kvarstår, säger premiärministern.

Det rapporterar The Guardian.

Protesterna ägde rum i städer över hela Storbritannien på tisdagskvällen, rapporterar The Guardian. I Manchester, Cardiff, Glasgow, Edinburgh och utanför premiärministerns bostad på 10 Downing Street i London skanderade demonstranterna ”Shame on May” – ”Skäms, May”.

Anledningen: president Donald Trumps statsbesök.

Även i parlamentet framförde ledamöterna sitt missnöje med visiten, som sker i skuggan av Trumps kontroversiella resestopp. Den 84-årige labourledamoten Dennis Skinner drog paralleller till när han som barn tog skydd undan Adolf Hitlers bombräder mot brittiska städer under Andra världskriget.

– Nu är denna regering hand i hand med en annan fascist – Trump. Gör det enda rätta och ställ in besöket. Han är inte värdig att gå i Nelson Mandelas fotspår, sa Dennis Skinner i parlamentet på måndagen.

Namninsamlingen ”hindra Donald Trumps statsbesök i Storbritannien” har fått över 1,7 miljoner underskrifter. Det betyder att frågan officiellt ska tas upp till debatt i parlamentet 20 februari. Brittiska regeringen ska ge en kommentar till listan – som de gör med alla namninsamlingar som når över 10 000 signaturer.

På tisdagen höll Storbritanniens premiärminister Theresa May en presskonferens med anledning av de massiva protesterna.

– USA är en nära allierad med Storbritannien. Vi arbetar tillsammans över många områden med gemensamma intressen. Vii har en särskild relation sinsemellan. Jag har utfärdat en inbjudan till ett statsbesök för president Trump och den inbjudan kvarstår, sa Theresa May.

Trots att president Trump svors in på ämbetet så sent som 18 januari, har de båda regeringscheferna redan hunnit med ett officiellt möte. Premiärminister Theresa May kom till Washington i ett statsbesök 27 januari.

På en av bilderna från mötet i Washington håller de båda regeringscheferna handen. Enligt premiärminister Theresa Mays stab beror det lite ovanliga tilltaget på att president Trump har fobi för att gå ned för trappor. Det rapporterar Sunday Times.

ARTIKELN HANDLAR OM

USA