USA anfaller proiranska grupper i Syrien och Irak

Grim Berglund/TT

Publicerad 2024-02-02

Satellitbild från den amerikanska militärbasen i Jordanien.

USA:s militär har angripit mål i Syrien som svar på en tidigare attack mot en amerikansk militärförläggning i Jordanien.

Räderna genomfördes samtidigt som president Joe Biden höll en minnesceremoni över de tre soldater som dödades i Jordanienattacken.

– Vårt svar börjar i dag, säger Biden.

Även mål i västra Irak, nära gränsen till Syrien ska ha angripits på fredagen. Samtliga mål uppges ha kopplingar till grupper som stöds av Iran. Enligt USA:s militära ledningscentral Central command har 85 mål attackerats, och måltavla har varit Irans revolutionsgarde (IRGC) och militanta grupper med kopplingar till Iran.

– Vårt svar börjar i dag. Det fortsätter på tidpunkter och platser som vi bestämmer, säger president Biden.

På X, tidigare Twitter, skriver Central command att attackerna skett från luften, och rört både ledningscentraler och lager för drönare.

Angreppen anges ha utförts mot bland annat mål i regionen Dayr al-Zor (Deir Ezzor) i Syrien, skriver AP.

Koordinerade attacker

Enligt det brittiskbaserade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) har de amerikanska angreppen utförts mot mål i Syriens östra del, och att minst 13 ”pro-iranska” milismän dödats.

De amerikanska attackerna genomfördes genom koordinerade insatser med flera vapenslag.

Tre amerikanska soldater dödades i attacken mot den amerikanska militärbasen Tower 22 den 28 januari invid gränsen till Syrien. Joe Biden sade då att USA skulle ”svara” på attacken. Iran pekades indirekt ut som delaktig för attacken.

Minnesstund över stupade

Samtidigt som medieuppgifter florerade om angreppen befann sig Biden på en minnesceremoni vid Delawares flygbas för de tre amerikanska soldater som dödades i attacken i Jordanien.

Därmed riskerar krisen i Mellanöstern att eskalera ytterligare. USA har tidigare angripit den Iranstödda Huthirörelsen i Jemen, som i sin tur har attackerat handelsfartyg i Röda havet.

Men i ett uttalande sade president Biden att ”USA söker inte (att skapa) konflikt i Mellanöstern eller någonstans i världen, men de som vill skada oss ska veta detta: om ni skadar en amerikan så kommer vi att svara”.

USA:s finansdepartement meddelade samtidigt att ytterligare sanktioner införs mot representanter för Irans revolutionsgarde, skriver AFP.