Bo Broman (SD) ska gå på Nobelfesten: ”Vissa tycker vi ska bojkotta”

Bo Broman blir den förste SD-politikern som får gå på Nobelfesten.

Han har länge funderat hur han ska göra – men nu bestämt sig.

– Det finns delade åsikter om detta i partiet. Vissa tycker vi borde bojkotta Nobelfesten helt, säger han.

Jimmie Åkesson (SD) har aldrig fått gå på Nobelfesten. Inte 2010 när partiet blev invalt i riksdagen, och inte heller i år, tolv år senare, när Sverigedemokraterna är stödparti till regeringen.

”Nobelpriset vilar på en respekt för vetenskap, kultur, humanism och internationalism”, skrev Nobelstiftelsen i ett pressmeddelande för någon månad sedan, och menar att de därför inte har någon anledning att ompröva sitt beslut om att bjuda in Sverigedemokraternas partiledare.

– Jag visste inte att jag hade bett att få komma dit, sa Åkesson då.

Men på lördag blir det trots allt premiär för en sverigedemokratisk politiker att göra entré på festligheterna i Blå hallen – Bo Broman.

Han är inbjuden i egenskap av riksbanksfullmäktiges ordförande.

– Men det är ju tack vare att jag är sverigedemokrat som jag är inbjuden, annars hade jag ju inte haft den rollen, säger han.

Bo Broman (SD).
Bo Broman (SD).

”Delade meningar”

När han förstod att han skulle bli inbjuden var han först kluven. Under Nobelveckan har han en del pristagare han ska ta hand om, och vill gå på Nobelfesten för att hedra dem.

Å andra sidan kändes det dumt att gå när inte Åkesson är bjuden.

– Det känns ju lite konstigt att det inte är min partiledare som blir inbjuden, utan att det är jag som blir den första sverigedemokraten som går på Nobelfesten.

Men när inbjudan damp ner i brevlådan vägde argumenten för att gå över, någonting som inte uppskattats på alla håll.

– Det finns delade åsikter i partiet. Vissa tycker vi borde bojkotta Nobelfesten helt, och andra tycker att jag ska gå dit med rak rygg och höjt huvud och visa att vi hör hemma även på Nobelfesten.

Att tacka nej hade varit att skicka ett tydlig budskap, hävdar vissa av hans partikollegor.

– För att visa ett statement: om inte Åkesson är välkommen, bör ingen gå dit. Men jag tycker tvärtom, jag tycker det är viktigt att visa att vi hör hemma även där. Jag öppnar gärna dörren för Åkesson, att han hade kunnat bli inbjuden till nästa år.

Nobelfesten på en bild från 2019.
Nobelfesten på en bild från 2019.

Har pratat med Åkesson

Bo Broman ser fram emot Nobelfesten. Han har själv jobbat i restaurangbranschen, och är nyfiken på logistiken när så mycket mat ska levereras till så många människor.

Han har pratat med Jimmie Åkesson själv om att han faktiskt ska gå.

– Vi har pratat om Nobelfesten, vi möts ju ofta i korridorerna ganska ofta i riksdagshuset, så det är klart vi har. 

Vad säger han om att du ska gå?

– Det får han uttala sig om. 

Aftonbladet får en skriftlig kommentar av SD-ledaren:

”Att Bosse väljer att gå, med de argument han anför, är jättebra tycker jag. Det sätter fingret på det sanslösa hyckleri som Nobelstiftelsen trasslat in sig i, under mer än ett decennium nu.”

Publisert:

LÄS VIDARE