Änkornas krav på Putin: Gör som Stalin

Uppdaterad 2023-01-09 | Publicerad 2023-01-07

Änkorna till stupade ryska soldater sätter press på Vladimir Putin.

Den ryske presidenten uppmanas utlysa en full militär mobilisering – och väcka Stalins ökända order från 1942 till liv.

– Nu är det inte läge att vara feg, säger en representant till Reuters.

Bakslagen i Ukraina har satt Vladimir Putin under press.

Mer än 100 000 soldater uppges ha dött eller sårats i striderna, och nu har en grupp patriotiska änkor gått samman för att få upprättelse.

"Vi ber vår president, Vladimir Vladimirovitj Putin, att tillåta den ryska armén att utlysa en storskalig mobilisering", säger ”De ryska soldaternas änkor” i ett inlägg på Telegram.

Under delmobiliseringen i september värvades fler än 300 000 män för att skickas till fronten i Ukraina, samtidigt tros hundrah. atusentals ha flytt utomlands för att undvika att kallas in.

”Utfärda Stalins order”

Något som fått de ryska soldaternas änkor att kräva åtgärder.

"Vi ber vår president, vår högsta befälhavare, att förbjuda att män i militär ålder lämnar Ryssland. Och vi har full moralisk rätt att göra detta: våra män dog och skyddade dessa män, men vem kommer att skydda oss om de springer de iväg?".

För att lösa situationen uppmanar änkorna Putin att väcka forne Sovjetledaren Josef Stalins ökända order 227 till liv.

Ordern utfärdades 1942 och innebar att ryska officerare utan vidare avrättade retirerande soldater ur den Röda armén.

– Stalin tänkte inte på missnöjet bland dissidenter, han tänkte på seger. Nu när det inte läge att vara feg, säger en representant till Reuters.

Kreml nekar

Gruppen uppger att man har nära kontakt med styret i Kreml och säger att det är dags att ta till tuffare åtgärder för att försvara sig mot onda krafter utanför Rysslands gränser.

– I dag har all världens ondska förenats mot Ryssland, hela västvärlden har vänt sig mot oss. Det är antingen vi eller dem, det finns inget annat val.

Kreml har inte besvarat änkornas krav offentligt och talespersonen Dmitrij Peskov förnekade så sent som för en månad sedan att en full mobilisering skulle utlysas.

”Ett propagandautspel”

Överstelöjtnant Johan Huovinen, Rysslandsexpert på Försvarshögskolan, bedömer att det handlar om ett propagandautspel från Kreml.

– En testballong för en eventuell ytterligare mobilisering samt signalering till Ukraina om att det kan bli ett långt krig, säger han.

Johan Huovinen har stor kunskap om den ryska militären efter att ha genomgått Rysslands högsta militära utbildning på Generalstabsakademin i Moskva 2007–2009. Han har därefter tjänstgjort som Sveriges militärattaché i Moskva och var under tre år EU:s militärrådgivare i Ukraina.
– Ryssland tar in cirka 250 000-300 000 värnpliktiga varje år, två inryckningar om 125 000-150 000. Värnpliktiga får enligt lag inte sättas in i krig på annat lands territorium. De kan dock anställas efter genomförd värnplikt som är ett år. Ytterligare mobiliseringar kommer belasta det ryska utbildningssystemet och risken för brist på utrustning är stor, säger han.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln