Anhållna för Västeråsmord: "Personlig konflikt"

TT

Publicerad 2022-11-02

Två personer har anhållits misstänkta för inblandning i mordet i Västerås på tisdagen. Polisen tror inte att våldshandlingar inom rivaliserande gäng ligger bakom.

”Det lutar mer åt att det är en enskild händelse eller personlig konflikt,” säger Lars Jansson, lokalpolisområdeschef.

16.47 på tisdagen larmades polisen om skottlossning i stadsdelen Bäckby i Västerås. En skottskadad man i 20-årsåldern fördes till sjukhus med ambulans men hans liv gick inte att rädda.

Under tisdagskvällen greps två personer som senare anhölls. Enligt P4 Västmanland rör det sig om två kvinnor i 20-årsåldern som är misstänkta för medhjälp till mord.

Polisen uppger att den avlidne hade kopplingar till kriminella miljöer.

”Uppgifter i utredningen pekar mot att skjutningen har skett inom den miljön,” säger Lars Jansson, lokalpolisområdeschef i Västerås i en kommentar på polisens hemsida.

Ingen tydlig motivbild

Polisen bedömer dock att det handlar om en enskild händelse eller personlig konflikt, snarare än våldshandlingar mellan två rivaliserande gäng, skriver de.

”I det här fallet hade polisen på förhand ingen information om att den avlidne planerades att skjutas. I nuläget finns heller ingen tydlig motivbild, men det är något som polisen arbetar intensivt med att få fram,” säger Lars Jansson.

Polisen uppger att man har säkrat en hel del spår, att det finns många vittnen och att utredningsläget ser positivt ut.

Polisen genomför nu ett brottsförebyggande arbete. Det handlar bland annat om riktade insatser mot individer som bedöms vara våldsaktiva.

Friktioner i den kriminella miljön

Det har inträffat flera skottlossningar i Västerås de senaste månaderna, bland annat i Bäckby. Polisen undersöker nu om det kan finnas några samband.

”Men vad vi kan se just nu så finns det inga tydliga kopplingar,” konstaterar Lars Jansson.

Polisen uppger att lokalpolisområdet har sett att ökade insatser, frihetsberövanden och fängelsedomar har skapat friktioner i den kriminella miljön.

”Vilket gör att lojaliteter, nätverk och hierarkier försvinner och leder till nya konflikter och brott,” säger Lars Jonsson.

Skjutvapenvåldet har nu tagit 56 personer liv i Sverige i år. Bara under oktober månad sköts sex personer ihjäl.