Ordern till mördaren: "Töm alla kulor bror"

Marc Skogelin/TT

Publicerad 2023-09-15

Polisavspärrningar vid mordplatsen i Skogås centrum söder om Stockholm den 28 januari i år.

”Skjut han i huvudet och töm alla kulor bror.”

Så instrueras en 15-åring som misstänks ha mördat för det kriminella Foxtrotnätverkets räkning.

Sverige skakas på nytt av dödligt gängvåld sedan skjutvapenmorden avlöst varandra den senaste veckan. Som många gånger tidigare under 2023 pekas Foxtrot ut som drivande, ett gäng lett av mannen som kallas Kurdiska räven.

Enligt medieuppgifter bottnar de dödliga uppgörelserna i en intern konflikt, som inletts i Turkiet och sedan eskalerat i Sverige när mamman till en av Kurdiska rävens tidigare allierade skjutits ihjäl i Uppsala.

”Räven”, som i Sverige är häktad i sin frånvaro för grova narkotikabrott och förberedelse till mord, tros gömma sig undan rättvisan i Turkiet där han fått medborgarskap. Därifrån förmår han, med hjälp av sina hantlangare i Sverige, barn och unga att utföra grova våldsdåd i gängkriget, enligt polisen.

”Utförarna är ofta unga personer utan tidigare kända kopplingar till anstiftarna, organisatörerna eller offren”, skriver polisen i en pm där Foxtrots metoder beskrivs.

Mord i Skogås

En pojke som nu fyllt 16 och snart ställs inför rätta för mordet på en jämnårig pojke på en restaurang i Skogås söder om Stockholm i januari utgör, enligt utredningen, ett tydligt exempel på hur det kan se ut.

I chattar som polisen kommit över visas hur dödsskjutningen planeras i dagar innan den genomförs. Offret kartläggs, vapen fixas fram, bekanta till måltavlan engageras för att locka ut honom och mördaren förses med en lägenhet att gömma sig i efter dådet.

Under hela förloppet instrueras han via chattar hur han ska agera och vart han ska gå. Här syns även hur han peppas före mordet.

”Broder var ej stressad allt kmr (kommer) gå bra”, skriver en person. ”Bror snälla avsluta han med alla skott”, skriver en annan.

Klockan 18 uppger den profil som kan knytas till skytten att han ser måltavlan sitta inne på restaurangen.

”Ska jag ta han där inne”, frågar han.

”Aa bror. De perfekt. Gå in och ta han”, får han till svar av en person som sedan skickar ett hjärta och fortsätter: ”Skjut han i huvudet och töm alla kulor bror tills den tar slut”.

Ensam i restaurangen

Bara minuter senare kommer det första larmet.

Utredningen har visat att pojken är ensam kund inne på restaurangen när skytten kommer in. Han sitter med ryggen vänd mot entrédörren, och när han vänder sig om för att titta bakåt skjuts han i huvudet. Skytten försvinner därefter från platsen.

I de efterföljande chattarna syns den råhet som finns inom nätverken – en attityd som snabbt verkar anammas av unga så kallade utförare.

”1 shot 1 kill”, skriver profilen som kopplas till 16-åringen till en kompis strax efter mordet.

”Hbahahahahahha. Headshot?” får han till svar av vännen, som nu står åtalad för underlåtenhet att avslöja mord.

Hämnd efter skottlossning

Ett troligt motiv till mordet är att man misstänkte att den ihjälskjutne pojken deltog i en skottlossning drygt en vecka tidigare mot en bostad nära en anhörig till Kurdiska räven. Polisen bedömde att det rörde sig om en felskjutning och att den anhöriga egentligen var måltavlan.

Den viljan att hämnas tidigare våldsdåd tros även vara vad som driver den nuvarande våldsspiralen i Uppsala och Stockholm.

Den åtalade pojken har genomgående förnekat inblandning i mordet.