Ukraina i chock efter ministerns dödskrasch

Kristin Groth/TT

Mia Holmberg Karlsson/TT

Publicerad 2023-01-18

Ukrainas inrikesminister har omkommit i en helikopterkrasch i Brovary strax utanför huvudstaden Kiev. Kraschen krävde minst 15 dödsoffer, bland dem flera barn, uppger räddningstjänsten.

Ukrainas säkerhetstjänst utreder händelsen.

Inrikesminister Denys Monastyrskyj, vice inrikesminister Jevhen Jenin och en statssekreterare finns bland dem som uppges ha omkommit i helikopterkraschen. Därutöver förolyckades enligt CNN ytterligare tre departementsanställda som arbetade med säkerhet och kommunikation.

”Mina vänner, statsmännen Denys Monastyrskyj, Jevhen Jenin och Jurij Lubkovytj, alla som var ombord på den helikoptern, var patrioter som arbetade för att göra Ukraina starkare. Vi kommer alltid att minnas er. Era familjer kommer att tas om hand”, twittrar Anton Herasjtjenko, rådgivare på det ukrainska inrikesdepartementet.

President Volodymyr Zelenskyj beskriver händelsen som en förfärlig tragedi.

”Smärtan är obeskrivlig”, skriver han på Telegram.

Den 42-årige tvåbarnspappan Denys Monastyrskyj tillträdde posten som Ukrainas inrikesminister 2021. Han var bland annat ansvarig för den ukrainska polisen och räddningstjänsten.

Premiärminister Denys Sjmyhal skriver på Telegram att Monastyrskyj tills vidare ersätts av Ihor Klymenko, chef för Ukrainas nationella poliskår. Klymenko har utsetts till tillförordnad inrikesminister samtidigt som han fortsätter som polischef.

Nio i helikoptern

Kraschen inträffade klockan 8.20 lokal tid på onsdagen när helikoptern, enligt Kyrylo Tymosjenko vid presidentstaben, var på väg till fronten. Han säger i ukrainsk tv att det var dålig sikt under morgonen.

15 barn finns bland de 29 skadade i kraschen enligt huvudstadsregionens guvernör Oleksyj Kuleba. Under förmiddagen skrev han på Telegram att sammanlagt 18 människor omkommit, av dem tre barn. Uppgiften om 15 döda kom senare från landets räddningsmyndighet, men det har enligt nyhetsbyrån AP inte gått att bekräfta om siffran är en reviderad uppgift.

Enligt polisen befann sig nio av de omkomna sig i helikoptern vid kraschen – tre besättningsmän och sex från inrikesdepartementet, uppger det ukrainska public-servicebolaget Suspilne

Helikoptern, enligt CNN av typen Eurocopter EC225 ”Super Puma”, tillhörde den statliga ukrainska räddningstjänsten, rapporterar Suspilne.

Kraschen ledde till en explosion i närheten av ett bostadshus och en förskola där barn och anställda befann sig enligt en talesperson för regionens poliskår, skriver tidningen Kyiv Post på Twitter. På bilder och videoklipp från olycksplatsen syns en omfattande brand, som har kunnat släckas.

Tre scenarier

Förorten Brovary där helikoptern kraschade ligger runt två mil nordost om centrala Kiev och hade före kriget en befolkning på runt 109 000 människor.

Säkerhetstjänsten SBU har inlett en utredning av kraschen och tittar på flera scenarier om vad som har orsakat den. Tre av de orsaker som övervägs är brott mot flygregler, tekniskt fel på helikoptern eller avsiktliga åtgärder för att förstöra den, skriver SBU på Facebook.

EU:s rådsordförande Charles Michel uttrycker bestörtning över det inträffade.

”Minister Denys Monastyrskyj var en stor vän av EU. Vi delar våra djupaste kondoleanser till offrens familjer, president Volodymyr Zelenskyj, premiärminister Denys Sjmyhal och folket i Ukraina”, säger han i ett inlägg i sociala medier.

Denys Shmyhal beskriver kraschen som ”en stor förlust för regeringsteamet och hela landet”.

”Mina uppriktiga kondoleanser till alla offers familjer”, skriver han på Telegram.

Även Ukrainas försvarsminister Oleksij Reznikov twittrar om händelsen där tre av hans kollegor omkom.

”Mina djupaste kondoleanser till deras familjer och till familjerna till alla som dog i denna fruktansvärda olycka, särskilt de som förlorade sina barn.”

ANNONS