Uteslutna ur SD blir politiska vildar

TT

Publicerad 2023-02-21

Tolv sverigedemokratiska politiker i Klippan har uteslutits ur partiet efter att man röstat fram två tidigare nazister till förtroendeposter i kommunen. Arkivbild.

De tolv tidigare SD-politikerna i Klippan som uteslutits ur moderpartiet sitter alla kvar i kommunfullmäktige som partipolitiskt obundna, så kallade politiska vildar, rapporterar P4 Kristianstad.

Beslutet fattade de gemensamt under ett möte på tisdag kväll.

– Vi företräder inte partiet. Det gör vi inte längre. Vi företräder invånarna i Klippans kommun som har givit ett ansvar till oss att förvalta. Och det ansvaret tänker vi förvalta, säger Jonas Luckmann, tidigare ordförande för SD i Klippan, till radion.

Tidigare under tisdagen blev det också känt att de uteslutna sverigedemokraterna polisanmält uteslutningen.

Politikerna fick lämna SD efter att man röstat fram två tidigare nazister till förtroendeposter i kommunen.

Luckmann hänvisar till brottsbalken och hävdar att Sverigedemokraterna saknar laglig grund för uteslutningen och uppger för Sydsvenskan att de därför har gjort en polisanmälan.

Statsvetaren Anders Sannerstedt påpekar att SD under årens lopp har uteslutit ett antal personer.

– Det är inte en rättighet att tillhöra ett politiskt parti och såvitt jag förstår har den här uteslutningen tillkommit helt i enlighet med partiets stadgar och normala procedurer. SD har under årens lopp uteslutit ganska många personer, säger han till Sydsvenskan.

Följ ämnen i artikeln