Uppgifter: Fransk konvoj attackerad i Sudan

TT-AFP

Publicerad 2023-04-23

Flera länder försöker få ut sina medborgare ur Sudan som en följd av de pågående våldsamheterna i landet.

En fransk konvoj uppges ha blivit attackerad i samband med en evakueringsinsats i huvudstaden.

Enligt den spanska nyhetsbyrån Efe har en fransk medborgare skadats vid den franska ambassaden i Khartum. Uppgifterna kommer både från den sudanesiska armén och de paramilitära styrkorna RSF (Rapid Support Forces).

Vem som ligger bakom attacken mot den franska konvojen är oklart. De stridande sudanesiska parterna skyller på varandra.

Även en person på Egyptens ambassad ska ha skottskadats, uppger en talesperson för landets utrikesdepartement. Hur personen mår och när detta ska ha skett framgår inte.

Flera länder har inlett insatser för att få ut sina medborgare ur Sudan. Amerikanska UD bekräftade natten mot söndag svensk tid att all personal och deras familjer hade evakuerats, och att ambassaden tills vidare hålls stängd. Tre helikoptrar flögs från Djibouti till Sudan och väl på plats ska insatsen ha gått snabbt. Helikoptrarna befann sig på marken knappt en timme, enligt generallöjtnant Douglas Sims.

Internet nere

Även europeiska länder som Frankrike, Spanien och Italien har inlett insatser. I Sverige godkände riksdagen på söndagen en evakueringsinsats till landet.

I Sudan fortsätter samtidigt våldsamheterna och situationen blir allt mer desperat för befolkningen med brist på både mat och vatten. Internet var till stor del utslaget natten mot söndag, enligt Netblocks som analyserar den globala nättrafiken. Internettrafiken i landet är bara på två procent av den vanliga nivån, uppger bolaget.

En maktkamp inom det militära styret i Sudan urartade i stora våldsamheter lördagen den 15 april. Sedan dess har över 400 människor dödats och tusentals skadats, enligt bekräftade uppgifter från Världshälsoorganisationen (WHO).

Misslyckade eldupphör

FN beräknar att över 20 000 människor har flytt Sudan och många av Khartums fem miljoner invånare har lämnat staden för att söka skydd i mindre städer och orter.

FN har i sin tur vädjat om eldupphör. Tidigare i veckan gjordes två försök, men de misslyckades i princip omgående. Natten till lördag var relativt lugn, men under dagen fortsatte beskjutningen på gatorna i Khartum.

Striderna i landet står mellan den sudanesiska armén, ledd av general Abdel Fattah al-Burhan, och de paramilitära styrkorna RSF (Rapid Support Forces) som leds av general Mohamed Hamdan Dagalo.