Varnar för risker med hemmatatuering

TT

Publicerad 2023-03-01

Det har blivit trendigt att tatuera sig själv eller andra i hemmet, vilket oroar Läkemedelsverket som nu varnar för risker med gör-det-själv-tatuering. Arkivbild.

Allvarliga infektioner, blodsmitta och giftiga färger. Det är några av de risker som Läkemedelsverket nu varnar för när myndigheten fått signaler om att hemmatatuerandet ökar.

Läkemedelsverket skriver i ett pressmeddelande att man fått in ”oroande signaler” om att personer börjat välja att tatuera sig själva eller andra hemma i stället för hos professionella tatuerare.

Verket skriver i ett pressmeddelande att trenden är oroande eftersom hemmatatuering kan medföra stora risker, exempelvis infektioner, blodsmitta eller att tatueringsfärgerna innehåller skadliga ämnen.

Elmira Tavoosi, utredare på Läkemedelsverket, säger att hon ser allvarligt på situationen och rekommenderar att man aldrig ska låta någon som inte är utbildad eller registrerad tatuerare sätta nålen i ens skinn.

”Det kan innebära både ett misslyckat resultat och stora hälsorisker” säger hon enligt pressmeddelandet.

Läkemedelsverket har också fått signaler om att många företag riktar sin försäljning av tatueringsfärger mot amatörer som tatuerar sig själva och andra i hemmiljö. En del av färgerna är övningsfärger och inte avsedda att använda på människa.

Följ ämnen i artikeln