Putins krav för att avsluta kriget: ”Vi är redo”

Vladimir Putin är beredd att lämna Ukraina.

Men innan kriget avslutas kräver han ett skriftligt avtal med Ukraina.

– Vi är redo för det, säger den ryske presidenten, enligt AFP.

Under ett toppmöte i Kyrgyzstans huvudstad Bisjkek flaggade Vladimir Putin för att striderna i Ukraina kan upphöra, nio månader efter att de inleddes.

De ryske presidenten sa att man först behöver nå ett avtal med Ukraina, men specificerade inte vad det skulle innehålla.

– Förtroendet är så klart nästan noll, men i slutänden måste en överenskommelse nås. Jag har sagt det många gånger att vi är redo för dessa avtal och att vi är öppna för dem, säger han.

Zelenskyjs 10 krav

Ukraina har flera gånger nobbat Moskvas avtal, och för ett par veckor sedan presenterade president Zelenskyj ett program med tio punkter som måste uppfyllas innan länderna kan sluta fred.

Där ingår bland annat att Ryssland ska dra tillbaka sina styrkor, att ukrainska styrkor som fängslats ska släppas och att Ukrainas territoriella integritet ska bekräftas av Ryssland.

– Vi kommer inte tillåta att Ryssland väntar ut det, bygger upp sina styrkor och startar en ny serie av terror och global destabilisering, sa han då.

– Jag är övertygad om att det nu är tiden då det ryska destruktiva kriget måste och kan stoppas.

”Kommer utplånas”

Under sitt tal varnade Putin också för att ett land som skulle attackera Ryssland med kärnvapen ”kommer att utplånas från jordens yta”, rapporterar Sky News.

Han hävdade att Ryssland inte har några planer på att inleda ett kärnvapenkrig, men att Kremls avancerade hypersoniska vapen skulle säkerställa att man kan agera kraftfullt om man någonsin skulle bli attackerade.

Den ryske presidenten uppgav också att runt 150 000 nyinkallade soldater står redo att skickas till frontlinjen efter höstens mobiliseringskampanj. Detta trots att han tidigare sagt att den allmänna mobiliseringen är över. Nu ökar oron för att en andra våg kan vara på väg, uppger Sky News.

Vladimir Putin under fredagen.
Vladimir Putin under fredagen.
Publisert:

LÄS VIDARE