Viktor Orbán längtar efter Donald Trump

Wiktor Nummelin/TT

Publicerad 2023-05-06

– Kom tillbaka, herr president, gör Amerika stort igen och ge oss fred!

Bönen till Donald Trump kommer från Ungerns premiärminister Viktor Orbán på ett stormöte för konservativa i Budapest.

När USA håller sitt nästa presidentval i november 2024 kommer Ungern att vara ordförandeland i EU:s ministerråd. Och regeringschefen Viktor Orbán håller redan nu tummarna för vem han ska få gratulera efter valet.

– Om president Trump vore president nu skulle det inte finnas något krig som drabbar Ukraina och Europa i dag, sade Orbán i sitt öppningstal i torsdags till deltagarna i den konservativa amerikanska CPAC-konferensen.

CPAC – Conservative Political Action Conference – samlades även i fjol i Budapest. Då gjorde dessutom Orbán några månader senare svarsvisit på ett CPAC-möte i Texas.

Lär av Ungern?

Kärleken mellan den allt mer högerkonservative Orbán och de ärkekonservativa i USA tycks vara ömsesidig.

– Om premiärminister Orbán någonsin skulle vilja ställa upp så tror jag att han kan bli vald till guvernör i Texas, sade CPAC-ledaren Matt Schlapp i sitt svarstal till premiärministern.

Han berättade också att CPAC tagit lärdom av just Ungern när det gäller att godkänna vilka journalister som ska få bevaka deras konferenser framöver.

– Vi bestämde oss för att göra ”på ungerskt vis” och själva bestämma vilka som är rättvisa journalister och vilka som inte är det, sade Schlapp i sitt tal, som bland annat sändes i den ungerska nyhetskanalen Hir TV.

Pressad ekonomi

För Orbán och den ungerska regeringen är CPAC-mötet extra viktigt för att visa för medborgarna att man fortfarande har vänner runt om i världen. Det tidigare så täta samarbetet med grannländerna Tjeckien, Slovakien och Polen har knakat rejält det senaste året, främst på grund av Ungerns betydligt mer välvilliga syn på Ryssland i kriget i Ukraina.

Den ungerska ekonomin är dessutom hårt pressad av rekordhöga inflationssiffror.

Samtidigt håller EU-kommissionen inne mångmiljardbelopp i olika former av EU-stöd efter kritik mot bland annat bristfälligt antikorruptionsarbete och svagt oberoende inom rättsväsendet.

”Rätt riktning”

Så sent som i onsdags röstade det ungerska parlamentet igenom en rad nya lagar för att uppfylla EU-kraven.

Några pengar från Bryssel lär det ändå inte bli på ett bra tag.

– Det är ett steg i rätt riktning, men antagandet i sig kommer inte att vara tillräckligt. Vi måste också göra en bedömning av hur de (åtgärderna) implementeras, sade en EU-källa på en pressgenomgång i torsdags – och konstaterade samtidigt att de nya lagarna bara täcker in fyra av de 27 ”milstolpar” som EU satt upp för utbetalandet.