V: Risk för ökat ryskt hot med USA-avtal

Peter Wallberg/TT

Publicerad 2023-12-06

Håkan Svenneling (V), utrikespolitisk talesperson för Vänsterpartiet. Arkivbild.

Vänsterpartiet är kritiskt till delar av det nya försvarsavtalet med USA.

– Jag är förvånad över det stora antalet baser, säger den utrikespolitiske talespersonen Håkan Svenneling (V).

Riksdagen ska i vår ta ställning till avtalet i form av en proposition som regeringen ska lägga fram.

Vänsterpartiet ska därför först analysera avtalet och remissinstansernas yttrande innan man i en motion tar ställning till helheten i avtalet. Men Svenneling ser redan nu vissa delar som, enligt honom, kan vara problematiska.

En är antalet baser. USA:s militär ska få tillträde till 17 svenska militärbaser, medan ett liknande avtal med Norge bara omfattar 4.

– Man ska ha klart för sig att det ökar risken för att en potentiell motståndare, främst Ryssland, ser Sverige som ett legitimt mål. eftersom det blir en så stor amerikansk närvaro. Det oroar mig, säger Svenneling.

Amerikansk lagstiftning?

Han är också orolig för att amerikansk lagstiftning kan komma att gälla om amerikanska soldater skulle begå brott på svensk mark.

– Man ska kunna lita på att man får förövare dömda. Om det i ställer görs i amerikanska militärdomstolar är jag oroad för brott som begås här, säger Svenneling.

Han tycker dessutom att det är en ”missad möjlighet” att Sverige inte skriver in i avtalet att Sverige inte vill ha kärnvapen på svensk mark.

– Genom att inte skriva in det, ökar man risken för att andra tror att kärnvapen finns på svensk territorium, säger Svenneling.

Brett stöd

Centerledaren Muharrem Demirok är däremot inte oroad. Han pekar på att det inte finns något parti i riksdagen som öppnar upp för kärnvapen på svensk mark.

– Jag uppfattar inte heller att det finns intresse från andra länder att placera kärnvapen här, så för mig är det en ickefråga i det här läget, säger han.

Demirok är positiv till det nya försvarsavtalet.

– Den ryska aggressionen verkar inte veta några gränser och då måste Sverige vidta alla nödvändiga åtgärder för att säkra vår territoriella integritet, säger Centerledaren.

Det tycks finnas en bred majoritet för avtalet i riksdagen. Socialdemokraterna var i den förra S-regeringen med om att starta processen för att få till ett avtal med USA. Sverigedemokraterna hade inför undertecknandet inga principiella invändningar mot avtalet.

Följ ämnen i artikeln