Obehagliga stanken på begravningsbyrån – 35 döda

Publicerad 2024-03-19

Poliserna kände en stark liklukt när de öppnade dörrarna till den lokala begravningsbyrån.

När polisen öppnade dörrarna till begravningsbyrån möttes de av en fruktansvärd stank.

Där fanns 35 kroppar som skulle ha varit begravda eller kremerade sedan länge.

– Vi betalade 1 799 pund för begravningen och vi vet inte ens om hon var i kistan, säger en anhörig.

Allt började efter att polisen fick in ett oroligt samtal om att allting inte gick rätt till på den lokala begravningsbyrån i Hull i norra England, som sedan två år ska ha haft ekonomiska problem. När polisen öppnade dörrarna slogs de omedelbart av en stark liklukt, enligt The Sun. Då började utredningen. Scenerna på begravningsbyrån var så fruktansvärda att dykare kallades in, enligt tidningen.

– Jag har full förståelse för att denna information kommer oroa ett flertal familjer och individer som förlorat nära och kära och använt sig av detta företags tjänster, säger en polis till The Guardian.

”Känner mig fysiskt sjuk”

Och oro var precis det som spred sig bland lokalbefolkningen. Bara inom några dagar ringde över 1 000 personer till en stöd- och tipslinje polisen öppnade för ärendet. Ett barnbarn som ringde säger till The Guardian att hennes anhöriga är en av de drabbade:

– Jag samlade till och med in hennes aska, bara för att månader senare höra av polisen att hon inte ens blev kremerad.

– Jag är äcklad. Jag känner mig fysiskt sjuk, fortsätter hon.

Två gripna släpptes

Två personer har gripits: en 46-årig man och en 23-årig kvinna, misstänkta för att “förhindra en laglig begravning”, som räknas till gravfridsbrott. Men efter bara några dagar blev de släppta mot borgen.

– Vänligen lita på att min personal arbetar dygnet runt för att hantera de frågor som uppstår som ett resultat av denna incident, sa en polischef till The Guardian.

En 46-årig man och en 23-årig kvinna greps men har släppts mot borgen.

Barnbarnet vars anhöriga dog i november förra året säger till tidningen att familjen var nöjda med servicen och beskrev personalen som “snäll, trevlig och sympatisk”.

– Vi betalade 1 799 pund för begravningen och vi vet inte ens om hon var i kistan, eftersom, som jag sa, allt var bra.

En annan person sa till BBC att polisen hade kontaktat honom och berättat att hans mors kremering aldrig ägde rum.

– Om jag hade hämtat henne hade jag fått någon annans aska – det hade inte varit min mamma.
En man som använde sig av begravningsbyrån både 2022 och 2023 säger till The Guardian att han är i chocktillstånd.

– Vi har ett träd i en minneslund och det kanske inte ens är min mamma och pappa. Det kan vara två främlingar, säger han till tidningen.

120 poliser utreder

Mer än 120 poliser och civilanställda utreder ärendet. Polisen har med hjälp av bland annat dna-analys kunnat identifiera kropparna. Nu återstår arbetet med att kontrollera om askan som hittats är mänskliga kvarlevor.  

– Vi fortsätter att stötta de inblandade familjerna genom denna extremt svåra och plågsamma tid, säger polisen till The Guardian.

Följ ämnen i artikeln