Smittan skenar i Storbritannien – här är experternas prognos

Av: Ebba Thornéus

Publicerad:
Uppdaterad:

Storbritanniens främsta mediska rådgivare varnar för en dramatisk ökning av antalet coronafall.

Antalet nya smittofall kan stiga till 49 000 fall per dag i mitten av oktober om inte drastiska åtgärder vidtas.

– Det är ingen tvekan om att vi befinner oss i en kritisk situation, säger landets högste hälsoansvarige, Chris Whitty, på en pressträff.

Genomsnittssiffran över antalet smittofall per dag i Storbritannien är nu uppe i cirka 3 600 personer, det högsta antalet sedan i maj.

Regeringen hoppas dock på att kunna hålla nere antalet från rekordnivåerna i april, då antalet smittade låg på fler än 5 000 fall om dagen.

Trots att antalet dödsfall hittills legat på en relativt låg nivå, varnar nu myndigheter för att även dödsfallen kan komma att öka de kommande veckorna, i takt med att allt fler smittade behöver sjukhusvård.

Under helgen har Storbritanniens regering diskuterat hur man ska hantera de senaste veckornas kraftiga ökning av coronafall i landet. Under veckans väntas de presentera flera nya åtgärder för att stoppa smittspridningen.

Storbritanniens högste hälsoansvarige, Chris Whitty, till vänster.
Foto: Alberto Pezzali / TT
Storbritanniens högste hälsoansvarige, Chris Whitty, till vänster.

Nya restriktioner väntas

Redan i förra veckan införde den brittiska regeringen hårdare restriktioner för samhällen i landets nordöstra delar, där smittspridningen ökat.

Bland annat måste barer och restauranger hållas stängda mellan klockan 22 och 05, och man får enbart umgås med människor boende i samma hushåll.

På måndagen höll Storbritanniens högste hälsoansvarige Chris Whitty och sir Patrick Vallance, regeringens officiella vetenskapliga rådgivare, en presskonferens där man konstaterade att utvecklingen går åt helt fel håll.

– Det är ingen tvekan om att vi befinner oss i en situation där antalet fall ökar, säger Vallance och tillägger att ökningen sker i alla åldersgrupper och beror på fler smittofall och inte på grund av ökad testning.

Foto: Matt Dunham / TT
Protester i London mot nya restriktioner.

Kan bli 49 000 smittade per dag

Vidare förklarade han att att antalet nya fall per dag ligger runt 3 000 personer men fördubblas varje vecka. Om ingenting drastiskt görs kommer antalet nya smittofall att stiga till 49 000 dagliga fall i mitten av oktober.

– I november betyder det att vi skulle ha omkring 200 dödsfall per dag.

Även Chris Whitty understryker att Storbritannien befinner sig i ett kritiskt läge och att man nu undersöker hur man ska lyckas bromsa virusets framfart när man nu går in i en utmanande vinterperiod.

– Inget tyder på att virusets framfart eller kraft minskat utan vi måste se detta som ett kommande 6-månaders problem som vi måste ta på största allvar. Detta är inte längre någons problem, utan allas.

Skör balansgång

Han poängterar att man ser en ökad smittspridning bland yngre vuxna men att det framförallt är de äldre som riskerar att hamna på sjukhus.

– Behandlingen för covid-19 har avsevärt förbättras och vi har nya mediciner som minskar dödligheten men inget av detta tar definitivt bort det helt.

Avslutningsvis poängterar Chris Whitty att allting är en skör balansgång:

– Om antalet fall fortsätter att öka dramatiskt riskerar vi att tappa kontrollen om det. Men om vi å andra sidan gör för mycket riskerar vi att få stora ekonomiska konsekvenser, vilket kan leda till arbetslöshet, fattigdom och depression, vilket har långsiktiga negativa effekter på samhälle. Så det är en mycket svårt balansgång som vi alla måste förhålla oss till här.

Foto: Matt Dunham / TT
Protester i London.

PODD Så mycket pratar omvärlden om Sveriges corona-strategi

Aftonbladet Daily pratar med Anna Rudels, kommunikationschef på Svenska Institutet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE