KD-politiker utpekad i hemlig polisrapport

Riksdagsledamot kopplas till kriminell klan i hemlig rapport

Aftonbladet avslöjar: Flera politiker pekas ut

Av: 

Olof Svensson

Anders Johansson

NYHETER

Fyra riksdagspolitiker pekas ut för att ha nära anknytning till kriminella klaner.

Det framgår av den hemligstämplade rapport som låg till grund för polischefen Mats Löfvings uttalande.

En av de utpekade politikerna sitter fortfarande i riksdagen - kristdemokraten Robert Halef.

Polisens utspel om att det i Sverige finns minst ett 40-tal kriminella klaner slog ner som en bomb.

Till grund för uttalandet ligger en hemligstämplad rapport som blev klar redan i januari. Där påstås att kriminella klaner lyckats skaffa sig förgreningar i såväl kommunpolitiken som rikspolitiken. Och att merparten varit aktiva under lång tid, ofta 30–35 år.

Tyngdpunkten ligger på fyra klaner, eller släktbaserade nätverk som polisen också kallar dem. Ett av dem är Södertäljenätverket. Det består av runt 130 personer. Vissa är släkt, vissa har vuxit upp tillsammans.

Södertäljenätverket sticker ut bland familjerna som polisen har granskat eftersom det har ojämförligt stort inflytande på det politiska livet på kommunal och nationell nivå.

KD-toppen Robert Halef dementerar klankopplingar.

Fyra personer med kopplingar till nätverket är, eller har varit, riksdagspolitiker. Två satt i riksdagen för Moderaterna och en för Socialdemokraterna men har inte längre kvar sina uppdrag.

En av dem sitter i riksdagen för närvarande: Kristdemokraten Robert Halef.

Halef har varit riksdagsledamot sedan 2010. Han är suppleant i flera av riksdagens utskott, bland annat justitieutskottet och utrikesutskottet. Tidigare har han varit kristdemokratisk lokalpolitiker i Södertälje.

Riksdagen. Arkivbild från en tidigare debatt.

I rapporten, som Aftonbladet tagit del av, beskrivs hur Södertäljenätverket har en bred kriminell verksamhet som omfattar hot, våld, utpressning, vapen- och narkotikahandel samt ekonomisk brottslighet.

Nätverkets förgreningar sträcker sig, enligt polisens rapport, från springpojkar på stan till föreningsverksamhet, kommunpolitik och ända upp i riksdagen. På kommunal nivå fattar politiker som ingår eller har nära band till nätverket beslut som är fördelaktiga för nätverket, enligt polisen.

”Genom sin närvaro på samtliga nivåer har Södertäljenätverket kunnat befästa sin ställning och sitt inflytande”, heter det i materialet.

Halef anklagar polisen för att diskriminera honom och hans familj.

Är ostraffad

Robert Halef omnämns som en person med nära anknytning till nätverket. Några mer detaljerade uppgifter om honom eller hans kopplingar till nätverket nämns inte. Rapportförfattarna beskriver också att det finns god kunskap om släkters påverkan på lokalsamhället, men att påverkan på det politiska livet är lägre.  

Halef, som är ostraffad, dementerar kraftfullt alla kopplingar till Södertäljenätverket.

– Jag känner mig kränkt och min familj känner sig kränkt. De här påståendena saknar underlag, säger han till Aftonbladet. De har lyssnat på skvaller och smutskastning.

  • Läs hela Robert Halefs bemötande här

ANNONS

Nu kan du shoppa säsongens nyheter hos Ellos - trendsäkert mode för alla tillfällen!

Extern länk från Ellos

Shoppa här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

KD-politiker utpekad i hemlig polisrapport

LÄS VIDARE

Politikerna visste inte att riksdagsledamöter kopplas till kriminella klaner

ÄMNEN I ARTIKELN

KD-politiker utpekad i hemlig polisrapport

Kriminella nätverk

Mats Löfving

Riksdagen

Kristdemokraterna