Regimkritikerns panikminuter på Ryanair-planet – erkänner brott

Den regimkritiske journalisten Roman Protasevitj greps kort efter att ett Ryanair-plan ändrat landningsdestination från Litauen till Minsk i Belarus.

Nu framträder han i en video där han säger att han mår bra och erkänner brott, rapporterar AFP.

Journalisten Hanna Liubakova menar att han blivit misshandlad och tvingats till uttalandet.

Ryanairs flight 4978 var på väg från Aten i Grekland på söndagen och närmade sig slutdestinationen, Litauens huvudstad Vilnius, när meddelandet ropades ut i högtalaren. Piloten uppgav ingen anledning till att planet skulle styra om mot Minsk.

En av passagerarna, den regimkritiske journalisten Roman Protasevitj, förstod direkt vad som var på väg att hända. Enligt flera vittnesmål ska han ha ställt sig upp, öppnat bagagehyllan och tagit ur sitt bagage, för att sedan räcka över sin dator och mobiltelefon till sin flickvän.

– Han skrek inte, men det var tydligt att han var väldigt rädd. Det såg ut som att om fönstret hade varit öppet, hade han hoppat ut, säger passageraren Edvinas Dimsa, 37, till nyhetsbyrån AFP.

”Han fick panik”

26-årige Roman Protasevitj lever i exil i Polen och har bland annat drivit den oppositionella kanalen Nexta. I sitt hemland Belarus har han av regimen stämplats som terrorist.

Flera passagerare beskriver hur Roman Protasevitj först fick panik, men sedan blev lugn när han förstod vad som skulle hända.

– Han berättade för folk att han riskerade dödsstraff, säger passageraren Monika Simkiene, 40, till AFP.

– Jag såg honom i ögonen och han var väldigt ledsen, säger en annan passagerare, som inte vill uppge sitt namn, till Reuters.

Roman Protasevitj hade bråttom – Vilnius ligger bara 20 mil från Minsk och på bara några minuter skulle planet landa i Belarus.

Flera passagerare beskriver hur han hetsigt delade upp ägodelar mellan sig själv och flickvännen.

– Jag tror han begick ett misstag. Det fanns massor av annat folk på planet, han kunde ha gett sakerna till mig eller andra passagerare och inte sin flickvän, som jag också tror greps, säger passageraren Mantas till Reuters.

26-årige Roman Protasevitj lever i exil i Polen från Belarus och har bland annat drivit den oppositionella kanalen Nexta.
26-årige Roman Protasevitj lever i exil i Polen från Belarus och har bland annat drivit den oppositionella kanalen Nexta.

Regimen: Fanns ett bombhot

Inte långt från Ryanair-planet flög ett stridsflygplan av typen MiG-29, som på order av Belarus president Aleksandr Lukasjenko ledsagade planet ner till Minsk. Enligt den statliga nyhetsbyrån Belta hade Ryanair-planet utsatts för ett bombhot. Larmet rapporterades senare ha varit falskt.

På flygplatsen i Minsk greps Roman Protasevitj omedelbart av säkerhetspersonal.

De andra passagerarna fick vänta i en terminal medan deras bagage undersöktes av personal med bombhundar.

– Jag såg hur Romans pass togs i från honom. Han tog av sig sitt munskydd och sa något i stil med: ”jag är bla bla bla och jag är anledningen till att allt det här pågår”, säger en av passagerarna till Reuters.

Erkänner brott i ny video

Under måndagskvällen spreds en film på sociala medier med Roman Protasevitj.

Videon ska komma från en regimtrogen tv-kanal, enligt AFP. I den 29 sekunder långa filmsekvensen gör Roman Protasevitj ett uttalande där han säger att han mår bra, blir behandlad bra och erkänner de brott han anklagas för.

Samtidigt menar hans journalistkollega i Belarus, Hanna Liubakova, att 26-åringen blivit misshandlad och tvingad till uttalandet.

Ryanair-planet som reste från Aten till Vilnius och tvingades landa i Minsk efter ett bombhot – som visade sig vara falskt.
Ryanair-planet som reste från Aten till Vilnius och tvingades landa i Minsk efter ett bombhot – som visade sig vara falskt.

”Tror KGB-agenter fanns ombord”

Ryanairs vd Michael O’Leary har reagerat kraftigt på Belarus agerande.

– Det här är en typ av statssponsrad flygkapning, ett statskontrollerat piratdåd, säger han till RTE Radio.

Bolaget misstänker att agenter fanns på planet.

– Det verkar som att myndigheternas syfte var att föra bort en journalist och hans resepartner. Vi tror att det fanns några KGB-agenter (underrättelsetjänsten i Belarus, reds anm.) som också gick av planet på flygplatsen, säger Michael O’Leary till radiokanalen.

Ann Linde: Djupt oroväckande

Flera timmar senare kunde planet lyfta igen till Vilnius, men då fanns Roman Protasevitj, hans flickvän och ytterligare tre personer inte ombord.

Gripandet har lett till omfattande kritik från omvärlden. Litauens president Gitanas Nauseda har uppmanat EU att ”omedelbart agera på det hot som den internationella civila flygfarten utsätts för av Belarus regim”.

– Uppgifterna om att belarusiska myndigheter har tvingat ett civilt flygplan att nödlanda i Minsk i syfte att arrestera den oberoende journalisten Roman Protasevitj är djupt oroväckande och upprörande. Det belarusiska agerandet är fullständigt oacceptabelt och har utsatt samtliga passagerare på planet för betydande säkerhetsrisker, säger utrikesminister Ann Linde (S) i en kommentar till TT.

PODD En unik flygkapning

Aftonbladet Daily med Wolfgang Hansson, utrikespolitisk kommentator.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Aleksandr Lukasjenko, president i Belarus.
Aleksandr Lukasjenko, president i Belarus.
Publisert:

LÄS VIDARE