Åkesson om Fogelklou och rasistkontot: ”Blir inte kvar om man uttrycker sig så”

Kontot ”afghan” ligger bakom många djupt rasistiska uttalanden på forumet Flashback och kan kopplas till SD-toppen Jörgen Fogelklou.

I Ekot kommenterar partiledaren Jimmie Åkesson kontot för första gången och berättar vad som väntar Fogelklou om det går att slå fast att det är han:

– Ingen företrädare för Sverigedemokraterna blir kvar om man har skrivit så.

Det var 2015 som tusentals inloggningsuppgifter till Flashbackanvändare läckte – varpå det kom fram att kontot ”afghan” registrerats 2005 med mejladressen jorgen@bird.se som tillhörde sverigedemokraten Jörgen Fogelklou.

I början av månaden kunde Aftonbladet avslöja att SD aldrig utredde kopplingarna mellan ”afghan” och Fogelklou.

Aftonbladet kunde också visa hur ytterligare ett konto med användarnamnet ”afghan” kunde kopplas till Jörgen Fogelklous mail-adress. Samtidigt trädde Fogelklous tidigare chef fram och vittnade om hur SD-toppen erkänt för honom att det var han som skrivit inläggen.

Signaturen ligger bakom många grovt rasistiska och antisemitiska inlägg, men Jörgen Fogelklou har hela tiden nekat till att han skulle ligga bakom hatkontot.

I Ekots lördagsintervju kommenterar nu Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson anklagelserna för första gången sedan Aftonbladets avslöjande, och säger att han reagerade med förvåning.

”Ingen företrädare för Sverigedemokraterna blir kvar om man har skrivit så”, sade Jimmie Åkesson i lördagens Ekot.
”Ingen företrädare för Sverigedemokraterna blir kvar om man har skrivit så”, sade Jimmie Åkesson i lördagens Ekot.
Jörgen Fogelklou (SD), Göteborg.
Jörgen Fogelklou (SD), Göteborg.

”Blev förvånad”

– Jag reagerade redan 2015 när det här togs upp första gången. Jag blev väldigt förvånad eftersom jag kände inte igen det här i den personen. Sen kom man inte längre. Han hävdar att det inte är han och ingen har väl hittills kunnat bevisa att det är han. Nu får vårt medlemsutskott titta på det här igen och se om det eventuellt är några nya uppgifter som har framkommit. Men det ligger inte på mitt bord i det här läget.

Jimmie Åkesson säger i intervjun att han väljer att lita på Fogelklous utsaga tills det finns underlag som motbevisar honom.

– Det är oerhört besvärande om en företrädare för vårt parti har gett uttryck för den här typen av åsikter. Nu hävdar han att det inte är han. Tills motsatsen är bevisad så får man utgå från det, men det är väldigt otrevliga saker som har skrivits och ingen företrädare för Sverigedemokraterna blir kvar om man har skrivit så.

När uppgifterna om Jörgen Fogelklous koppling till hatkontot läckte var han invald i Göteborgs kommunfullmäktige och hade arbetat på partikansliet i riksdagen. Sedan dess har han klättrat inom partiet och är nu kommunalråd i Göteborg.

Publisert:

LÄS VIDARE